• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tehnička pomoć od 400.000 evra za NBS

ECB odobrila je oko 400.000 evra NBS u okviru projekta tehničke pomoći za sprovođenje devetomesečnog programa analize potreba NBS.

 Tehnička pomoć od 400.000 evra za NBS Izvor: MONDO

Na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije, posle potpisivanje Protokola o saradnji, istaknuto je da je cilj tog programa izrada izveštaja za NBS u kome će biti utvrđene oblasti koje bi se, primenom novih propisa ili politike, usvajanjem odgovarajuće prakse ili sprovođenjem obuke zaposlenih, mogle dodatno unaprediti tokom sledećih nekoliko godina.

Taj izveštaj će predstavljati i doprinos izradi buduće strategije NBS u odnosu na evropski sistem centralnih banaka.

Analiza će obuhvatiti šest različitih oblasti: kontrolu banaka, usklađivanje propisa iz delokruga NBS sa zakonodavstvom EU, liberalizaciju kretanja kapitala, sprovođenje monetarne politike i režima deviznog kursa, monetarnu, finansijsku i platnobilansnu statistiku i zaštitu korisnika finansijskih usluga, odnosno, zaštitu potrošača.

Članica Izvršnog odbora Evropske centralne banke Gertruda Tumpel-Gugerel, guverner NBS Radovan Jelašić, šef Operativnog centra Evropske agencije za rekonstrukciju u Beogradu Danijel Đuglaris i šef delegacije Evropske komisije u Srbiji ambasador Žozep LJoveras, najavili su početak sprovođenja ovog programa.

Evropska unija je za finansiranje programa namenila sredstva u iznosu od 400.000 evra iz “Programa Zajednice za rekonstrukciju, razvoj i stabilizaciju” (CARDS).

Sprovođenje programa analize potreba, ECB realizuje u saradnji sa 17 centralnih banaka zemalja članica EU.

Jelašić, Tumpel-Gugerel i Đuglaris zajednički su ocenili da ovaj program predstavlja značajan korak u pravcu jačanja ekonomske i finansijske saradnje između NBS i centralnih banaka zemalja članica EU, kao i između EUnije i Republike Srbije.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE