• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro će se saznati vrednost NIS-a

Predstavnici revizorske kuće "Dilojt i Tuš" će "ovih dana" saopštiti koliko vredi Naftna industrija Srbije.

 Uskoro će se saznati vrednost NIS-a Izvor: MONDO

Direktor informativne službe srpske Agencije za privatizaciju Dušan Belanović izjavio je da će predstavnici revizorske kuće "Dilojt i Tuš" "ovih dana" saopštiti koliko vredi Naftna industrija Srbije (NIS).

On je za "Danas" rekao da je u ponedeljak istekao procenu vrednosti kapitala NIS-a, ali nije preciziro kada će predstavnici revizorske kuće "Dilojt i Tuš" upoznati javnost sa detaljima.

"To će se, najverovatnije, desiti ovih dana", kazao je Belanović.

Kosultant sindikata javnih preduzeća Branko Pavlović rekao je za "Danas" da procena neće uticati na prodajnu cenu NIS-a koja je već dogovorena s ruskim partnerima.

"Poznato je da se prodaja NIS-a odvija u paket aranžmanu sa izgradnjom gasovoda Južni tok kroz Srbiju i da je ugovoreno da cena za NIS bude 400 miliona evra (za 51 odsto).

Revizorska kuća 'Dilojt i Tuš' će odrediti samo nominalnu vrednost imovine NIS-a koja će poslužiti kao podloga za određivanje vrednosti besplatnih akcija tog preduzeća koje treba da pripadnu građanima Srbije", objasnio je Pavlović.

Pavlović je istakao da će se prava vrednost akcija znati za nekoliko meseci "kada se hartije od vrednosti NIS-a pojave na berzi i dobiju tržišnu vrednost" i ocenio da bi "nominalna vrednost kapitala NIS-a trebalo bi da iznosi oko dve milijarde evra".

Prema njegovim rečima, naručena procena vrednosti kapitala NIS-a "u interesu je samo nekih krugova koji su protiv realizacije energetskog sporazuma sa Rusijom".

On je ocenio da će, međutim, taj sporazum, s obzirom na trenutno raspoloženje u Vladi Srbije, evidentno biti ratifikovan u Skupštini Srbije. "To faktički znači da cirfa od 400 miliona evra za kupovinu NIS-a neće biti menjana", zaključio je Pavlović.

Beogradski mediji su ranije objavili da firma "Dilojt i Tuš"
procenila vrednost NIS-a na 2,5 milijardi evra, a zatim i da ta informacija nije tačna.

Revizorske kuće "Meril Linč" i "Rajfajzen investments", koje je Vlada Srbije ranije angažovala za pripremu strategije privatizacije NIS-a, procenile su da je knjigovodstvena vrednost te kompanije oko
1,2 milijarde evra.

Vlada Srbije naručila je procenu vrednosti NIS-a kako bi se odredila vrednost besplatnih akcija koje će u privatizaciji dobiti građani i zaposleni u toj kompaniji, naveo je ranije premijer Mirko Cvetković, dok je ministar ekonomije Mlađan Dinkić kazao da će koristiti i u pregovorima sa ruskim Gaspromom.

Energetskim sporazumom Srbije i Rusije, koji bi trebalo da bude ratifikovan tokom septembra, predviđena je izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju i prodaja 51 odsto kapitala NIS-a ruskom Gaspromu za 400 miliona evra.

"Dilojt i Tuš" će za posao procene vrednosti NIS-a dobiti 480.000 evra.

U ministarstvu ekonomije je rečeno da je konsultantska kuća "Dilojt i Tuš" završila procenu vrednosti NIS-a i da će ona biti objavljena sledeće sedmice.

Kako su naveli u ministarstvu, konsultanti su izveštaj na engleskom o vrednosti NIS-a dostavili Agenciji za privatizaciju Srbije i on se trenutno prevodi na srpski jezik.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE