• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta jeftinija, dolar skuplji

Američki dolar je ojačao prema šest drugih vdećih svetskih valuta za 1,3 odsto, dok je nafta pojeftinila.

 Nafta jeftinija, dolar skuplji Izvor: MONDO

Pojeftinjenje nafte obično utiče na rast vrednosti dolara i to nepisano pravilo nije ni u utorak iznevereno, jer je američka valuta vredela najviše u minulih deset meseci prema svim glavnim konkurentima, u poslovanju na vodećim globalnim deveznim berzama.

Osetno pojeftinjenje nafte i pad kursa evra uticali su da se poboljšaju izgledi evropskih izvoznika i to je povoljno delovalo i na kontinentalno tržište akcija, izvestio je Rojters.

Dolarski indeks je na Londonskoj deviznoj berzi ojačao prema korpi šest drugih vodećih svetskih valuta 1,3 odsto, na 78,157 , dok je evro istovremeno oslabio, prema američkom takmacu u toku prepodnevnog poslovanja, 0,8 odsto, na manje od 1,45 dolara.

Kasnije se zajednička valuta 15 članica Evropske unije delimično oporavila, "preskočivši" važnu psihološku granicu od 1,45 dolara.

Britanska funta je, takođe, oslabila i u ranoj podnevnoj trgovini vredela je, na matičnoj berzi u Londonu, oko 1,7844 dolara, ili za približno deset odsto manje nego početkom jula.

Finansijski eksperti ističu da je glavni razlog pada funte sve očitije klecanje britanske privrede koja, prema oceni nekih domaćih ekonomista, "klizi u recesiju".

Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300 je tokom rane podnevne trgovine bio u porastu od oko 0,7 odsto, dok je globalni indikator vrednosti akcija - MSCI opet izgubio nešto od pređašnje vrednosti i sada je na najnižem niovu u proteklih 18 meseci.

Agencija Kjodo izveštava da je danas na najvećem azijskom tržištu za promet akcija u Tokiju zabeležena nešto življa poslovna aktivnosti, uz veoma skroman rast glavnih indeksa, nakon jučerašnjeg pada tih indikatora, posle saopštenja o ostavci dosadašnjeg japanskog premijera Jusuo Fukude.

Finansijski stručnjaci u zemlji "izlazećeg sunca" ocenjuju da Fukudin odlazak sa čelnog mesta u vladi neće bitnije uticati na privredna kretanja, kao i na poslovanje deviznog i tržišta akcija.

Japanska privreda je, međutim, posle višegodišnjeg rasta, sada u opdajućoj fazi i to depresivno deluje i na finansijsko tržište, navode ekonomisti, a prenosi agencija Blumberg.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE