• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se sve gradi u Budvi - za 12 milijardi evra

Trenutno najveća investicija na Budvanskoj rivijeri je izgradnja velikog hotelskog naselja "Astra Montenegro" na rtu Zavala kod Budve.

 Šta se sve gradi u Budvi - za 12 milijardi evra Izvor: MONDO

Prema procenama zvaničnika u opštini Budva, na području budvanske rivijere u narednih nekoliko godina u izgradnju turističkih naselja i elitnih hotela visoke kategorije biće uloženo oko 12 milijardi evra, što znači da je ova poznata turistička regija veoma interesantna za strane investitore.

Pored već rekonstruisanih i sagrađenih luksuznih hotela sa četiri i pet zvezdica, kao što su hoteli "Splendid", "Kvin of Montenegro", "Berostar belvi" i "Mediteran" u Bečićima, "Palas" u Petrovcu na moru i "Avala" u Budvi, rivijera sunčanih plaža će u nekoliko narednih godina imati nove ekskluzivne hotele koje će graditi i njima rukovoditi poznati svetski brendovi, kao što su "Hilton", "Šeraton", "Kempinski", "Meriot", "Dolčester" i drugi.

Trenutno najveću investiciju na budvanskoj rivijeri predstavlja izgradnja velikog turističkog hotelskog naselja "Astra Montenegro" na rtu Zavala kod Budve gde ruska kompanija "Miraks" planira da uloži ukupno 500 miliona evra.

U naredne dve godine u hotelsko-turističkom preduzeću "Budvanska rivijera" biće uloženo više od četiri milijarde evra, a kraljevska porodica iz Abu Dabija u rekonstrukciju i modernizaciju turističkog naselja "Slovenska plaža" u Budvi uložiće dve milijarde evra.

Pored ostalog, ta kraljevska porodica planira da na Slovenskoj plaži izgradi i dva nova super moderna hotela sa 25 i 27 spratova.

Singapurska kompanija "Aman Rizorts" u rekonstrukciju grada hotela "Sveti Stefan" i hotela "Miločer", kao i izgradnju novog hotela "Kraljičina plaža" u Miločeru, uložiće, kako je planirano, više od 200 miliona evra.

Belgijski investitor Žan Luk Dumortije će uskoro na brdu Spas iznad Budve početi izgradnju golf terena i luksuznog hotela, a investicija će dostići 100 miliona evra.

Takođe, u podnožju brda Spas investitori iz Holandije i Makedonije počeli su zajedničku izgradnju luksuznog hotela "Serbona" sa najmanje pet zvezdica, a ova investicija košta najmanje stotinu miliona evra.

Na lokalitetu Smokvica kod Reževića, između Svetog Stefana i Petrovca na moru, ruska kompanija "Vas invest" gradiće savremeno turističko naselje u koje će uložiti najmanje 200 miliona evra.

Na bečićkoj plaži krajem ove godine planirano je da počne izgradnja hotela "Šeraton" i "Hilton", a za izgradnju luksuznih hotela najviše kategorije zainteresovana je i poznata svetska kompanija "Dolčester".

Predstavnici opštine Budva i vlade Crne Gore već duže pregovaraju sa nekoliko značajnih investitora iz inostranstva oko izgradnje hotelsko-turističkih naselja na prostoru Jaza i Buljarica, a u toku su pregovori sa investitorima zainteresovanim za izgradnju turističko-hotelskih sadržaja na lokacijama Bečići, Drobni pijesak i Crvena glavica.

Zanimljivo je da je prošle godine u opštini Budva, po osnovu prodaje nekretnina ostvaren promet od 600 miliona evra, dok se ove godine, zahvaljujući velikom interesovanju investitora iz inostranstva, očekuje nekoliko puta više sredstava.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE