• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina potražuje 400 milijardi dolara u SAD

Kina ima potraživanja u ukupnoj vrednosti 400 milijardi dolara u dve vodeće američke hipotekarne institucije - "Fani Mej" i "Fredi mek".

 Kina potražuje 400 milijardi dolara u SAD Izvor: MONDO

Kina ima potraživanja (obligacije) u ukupnoj vrednosti 400 milijardi dolara u dve vodeće američke hipotekarne institucije - "Fani Mej" (Fannie Mae) i "Fredi mek" (Freddie Mac), koje finansiraju gotovo polovinu američkog tržišta nekretnina, vrednog 12 biliona dolara, a trenutno se nalaze u velikim problemima.

"Krizna situacija u SAD (u vezi sa problemima na tržištu nekretnina), upozorila je kinesko rukovodstvo da je veoma opasno usmeriti se samo na jedan investicioni cilj", izjavio je glavni ekonomista pekinške korporacije CICC (China International Capital Corporation) Ča Ti-min.

Zbog velikih finansijskih problema te dve najveće privatne hipotekarne institucije, američka vlada je 7. septembra preuzela kontrolu nad "Fani mejom" i "Fredi mekom", na period od 12 meseci.

Time je sprečen njihov bankrot, jer bi u slučaju propasti "Fani" i "Fredi" mogli da povuku za sobom i ostatak američke privrede, kao i mnoge evropske i druge finansijske institucije u svetu koje su uložile sredstva u rizične hipotekarne kredite u SAD.

U isto vreme je i ruska televizijska stanica "Vesti" na svojoj Internet stranici, pozivajući se na agenciju "Interfaks", navela da će Kina sada, najverovatnije, preduzeti široku diverzifikaciju svojih deviznih rezervi u druge, ne samo dolarske fondove.

Prema CICC, devizne rezerve Kine u američkim bankama i drugim finansijskim institucijama dostigle su u junu ove godine 447,7 milijardi dolara.

Ruske investicije u "Faniju" i "Fredu" iznose ukupno oko 100 milijardi dolara. Ministar finansija Aleksej Kudrin je u razgovoru za "Vesti" naveo da je Moskva dobila sve garancije američke vlade da sadašnji razvoj u finansijskom sistemu SAD neće imati negativne posledice na ruske investicije.

Devizne rezerve Kine su gotovo 1,6 biliona dolara, a Ruske su dostigle 470 milijardi dolara, objavila je ruska televizijska stanica.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE