• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popović: Nekoliko lobija ometa energetski sporazum

Nenad Popović (DSS) tvrdi da "nekoliko lobija" pokušava da spreči realizaciju energetskog sporazuma između Srbije i Rusije.

 Popović: Nekoliko lobija ometa energetski sporazum Izvor: MONDO

Visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije (DSS) Nenad Popović izjavio je da "nekoliko lobija" pokušava da spreči realizaciju energetskog sporazuma između Srbije i Rusije i uopšte srpsko-rusku saradnju.

"Najkrupniji i najopasniji lobi povezan je sa dve velike naftne kompanije (mađarski MOL i austrijski OMV). One su danas monopolisti na srpskom tržištu i ne žele konkurenciju Gasproma. One već imaju svoje mogućnosti za preradu nafte i spremne su da kupe NIS po višoj ceni samo da bi ga zatvorili kao nepotrebnog konkurenta", rekao je Popović u intervjuu za moskovski dnevnik "Vreme Novosti".

On je rekao da su se kao glavni protivnici sporazuma u skupštinskoj raspravi pokazali poslanici iz Vojvođanske koalicije.

"Ti lideri vojvođanskih Mađara, koji odavno nameravaju da se odvoje po kosovskom modelu, panično se boje kupovine NIS-a od strane Gaspromnjefta, jer će tada biti povezan u jedinstvenu celinu sa gasovodom Južni tok. A posle toga se na planove mađarskih separatista može postaviti tačka: ni Srbija ni Rusija, ni EU neće im dozvoliti da napadnu energetsku bezbednost Evrope", rekao je Popović.

Na konstataciju lista da se "ne samo mađarski separatisti boje ekonomskog rasta Srbije", on je rekao da "još jedan lobi predstavljaju snage koje su zainteresovane za jačanje privredne zavisnosti Srbije od EU".

Po njegovim rečima, oni stalno obećavaju Srbiji članstvo u EU, ali da u realnosti i dalje postavljaju Beogradu nove uslove. "Njihov cilj je da se odloži stupanje Srbije u EU i da maksimalno oslabe zemlju kako bi i dalje držali na udici njene vlasti", rekao je Popović.

On je dodao da postoji i "politički antiruski lobi", koji, od pada Slobodana Miloševića, čini sve što je moguće kako Gasprom i druge velike ruske kompanije ne bi ušle u Srbiju.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE