• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaustavljeno poslovanje na ruskom tržištu akcija

Kriza sa vodećih zapadnih efektnih tržišta se preselila i u Moskvu, gde je trgovina akcijama i obveznicama na lokalnim berzama obustavljena.

 Zaustavljeno poslovanje na ruskom tržištu akcija Izvor: MONDO

Današnje zatvaranje tržišta akcija trebalo bi, sudeći prema agencijskim izveštajima iz ruske prestonice, da potraje najamnje pet sati, a takva mera je primenjena i sinoć u završnoj trgovini na moskovskoj efektnoj berzi zbog, kako je navedeno, dnevnog pada cena akcija i drugih vrednosnih papira za više od osam odsto.

Ruski ministarstvo finansija je zatražilo da se zbog sve jače krize na domaćem finansijskom tržištu formira fond u vrednosti oko 60 milijardi dolara za pomoć oslabljenom bankarskom sektoru.

Dok je situacija na moskovom tržištu postala krajnje napeta, investitori u vodećim evropskim finansijskim centrima, kao što su London i Frankfurt, danas su mogli malo da predahnu, jer su svi glavni indeksi akcija počeli da rastu, a i opšta berzanska klima je, u odnosu na dva minula "crna" dana, znatno povoljnija.

U izveštaju agencije Rojters se navodi da je Panevropski indeks akcija, koji meri vrednost hartija najboljih kontinetalnih kompanija, uvećan na berzi u Londonu 0,8 odsto, na 1.100,52 poena, nakon što je juče oslabio 2,6 odsto, a u ponedeljak - 3,6 procenata.

Najvažniji nacionalni indeksi akcija su, takođe, bili u porastu - britanski FTSE 100 za 1,3 procenta, nemački DAX - 0,7 a francuski CAC - 0,3 odsto.

Stručnjak za akcije nemačke "Postbanke" Hajnc - Gerd Zonenšajn smatra da današnje poslovanje na zapadnoevropskim berzama ukazuje na "umeren oporavak tržišta", nakon što se smirila nervoza zbog sudbine američke osiguravajuće kompanije AIG, koja je juče, u jednom trenutku, "viđena" kao novi "bankrot - slučaj".

Stabilizaciji evropskog tržišta doprinela su, prema rečima Zonenšajna, takođe i glasine o preuzimanju posrnule britanske banke HBOS od srane "Lojd banke", čije akcije su danas "odskočile" visokih 14,5 odsto.

Hartije britanske "Barkliz" banke su, takođe, značajno uvećane - 11,5 odsto, nakon što je pristala da kupi neke delove američke investicione kuće "Liman braders", koja je u ponedeljak praktično bankrotirala, zatraživši sudsku zaštitu od poverilaca.

Opšti evropski indeks akcija banaka danas je uvećan 1,9 odsto, što takođe pokazuje da je ukupna berzanska klima poboljšna, iako je vrlo teško prosuditi šta će se dešavati do kraja ove sedmice i posle toga.

Na oprez kad je reč o budućim događajima ukazuje i sveža izjava direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Domink Štros Kana. On je, naime, upozorio da globalna finansijska kriza još nije prošla i da su nove teškoće moguće.

U porastu su bile i akcije energetskih kompanija u Evropi i SAD, nakon što je sirova nafta na svetskom tržištu danas poskupela 3,5 odsto, na oko 95 dolara po barelu.

Francuski proizvođač automobila "Reno" je, međutim, morao da se pomiri sa padom cena svojih akcija, pošto je saopštio da će u toku ove i naredne godine imati manji profit.

Poslovanje na deviznim berzama, koje je već danima u "senci" dramatičnih promena na tržištima akcija i drugih hartija od vrednosti, ni danas nije bilo naročito zanimljivo, jer su promene kurseva vodećih valuta, izuzimajući donekle rast dolara prema jenu, bile minimalne.

Dolar je na indikativnoj berzi u Londonu menjan tokom podnevne trgovine za 105,69 jena i 1,1196 švajcarskih franaka, a istovremeno je kotirao 1,4226 za evro i 1,7912 za funtu sterlinga.

Oštar prošlonedeljni skok dolara je zaustavljen, prema objašnjenju stručnjaka čije mišljenje prenosi agencija Blumberg, uglavnom zbog potresa koji su se tokom protekla dva dana dogodili prvo na efektnim berzama u SAD, a potom i na tržštima akcija u drugim ekonomski najrazvijenijim zemljama.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE