• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krkobabić brani povećanje penzija pred MMF-om

Potpredsednik Vlade ocenio na sastanku sa delegacijom MMF da vanredno povećanje penzija neće poremetiti projektovani budžet za 2008.

 Krkobabić brani povećanje penzija pred MMF-om Izvor: MONDO

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić ocenio je na sastanku sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u četvrtak da vanredno povećanje penzija od 10 odsto neće poremetiti projektovani budžet za 2008. godinu.

Penzije neće biti veće od 50 odsto prosečne zarade u decembru 2008. godine, rekao je Krkobabić, navodi se u saopštenju Vlade nakon njegovog sasatanka sa delegacijom MMF-a koju je predvodio Albert Jager.

Krkobabić je naglasio da sadašnji nivo penzija ne omogućava minimum egzistencijalnih potreba penzionera i da je neophodno da do 2010. godine penzije budu u nivou od 70 procenata prosečne zarade od 400 evra.

Na sastanku je predstavljen Projekat reforme penzijsko-invalidskog sistema koji bi uključio iskustva najboljih evropskih modela iz Švedske, Nemačke, Austrije i Slovenije, uzimajući u obzir specifičnosti Srbije.

U saopštenju se ističe da je Jegera posebno interesovalo na koji način bi se obezbedila sredstva za povećanje penzija, a koja ne bi remetila makroekonomsku stabilnost.

Krkobabić je objasnio da Vlada Srbije čini napore da se promeni i poboljša ukupna socijalno-ekonomska situacija u zemlji.

On je precizirao da postoje mehanizmi koji bi to regulisali kao što su smanjivanje neproduktivne radne snage u javnom sektoru, dobra organizacija fiskalnih prihoda, prekidanje tokova sive ekonomije, veća kontrola protoka roba.

Krkobabić je dodao da se računa i sa kontrolom nad monopolima, suzbijanjem korupcije, većom organizacijom proizvodnje, podizanjem nivoa produktivnosti, ulaganjem investicija u proizvodnju, a ne u potrošnju kao i sa nizom drugih mera.

Jager je izrazio razumevanje za specifičnu situaciju Srbije i perioda kroz koji je prošla. MMF podržava samo aranžmane koji su snažni, kazao je on i ponudio preporuke i iskustva kojim bi Srbija dostigla taj nivo.

Tehnička misija MMF je u sredu u Beogradu počela pregovore sa Narodnom bankom Srbije, o kako je ranije najavljeno, fiskalnoj politici i strukturnim reformama.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE