• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za raskid 35 miliona evra

Austrijske kompanije "Alpina" i "Por" ne odustaju od izgradnje bar dela autoputa, koji je bio predviđen koncesionim ugovorom Horgoš - Požega.

 Za raskid 35 miliona evra Izvor: MONDO

Novim predlogom, koji su uputili Vladi Srbije, nude izgradnju deonice od Ostružnice do Čačka u dužini od 115,52 kilometra.

Kako saznaju "Večernje novosti", koncesionar pristaje na raskid ili izmenu koncesionog ugovora, čime bi se stekli uslovi da Srbija sama gradi deonicu od Horgoša do Novog Sada. Ali, u predlogu stoji i to da se koncesionaru plati paušalna naknada od 35 miliona evra za raskid ugovora o koncesiji ili zbog izuzimanja iz koncesije najprofitabilnijeg dela od Horgoša do Beograda. Ta naknada bila bi, smatraju koncesionari, približno jednaka iznosu koji su za ovaj projekat potrošili u poslednje tri godine.

U predlogu dalje stoji da se postojeća koncesija izmeni ili da se na osnovu neposrednog sporazuma koncesionara i države sačini ugovor. Dakle, "Alpina" i "Por" spremni su da do 2012. godine sagrade pun profil autoputa od Ostružnice do Lajkovcau dužini od 52,2 kilometra i poluautoput od Lajkovca do Preljine u dužini od 63,32 kilometra.

Nakon toga, kako predlažu, čim uslovi saobraćaja to budu zahtevali, izgradili bi i drugu traku autoputa od Lajkovca do Preljine.

Ako bi Vlada prihvatila predloge, prema obećanju koncesionara, njihov finansijski savetnik i kreditor "Dojče banka" bi u tom slučaju predložila najpovoljniji mogući model. Tu su razne varijante od koncesije po BOT sistemu - da koncesionar naplaćuje putarinu, zatim postoji i mogućnost da država naplaćuje putarinu, a da koncesionaru isplaćuje fiksnu mesečnu naknadu ili da, na primer, država preko svog javnog preduzeća "Putevi Srbije" učestvuje u poslu.

Koncesionar je spreman za dogovor i traži od Vlade Srbije da se što pre izjasni o ovim predlozima, koji mogu da se koriguju u pregovorima. Veruju, da će sa Vladom Srbije pronaći obostrano prihvatljiv minimum uslova za postizanje sporazuma.

Koncesionar nije propustio priliku da pomene i arbitražu. Vlada Srbije, kako navode, nije odgovorila pismeno na dopis koji joj je dostavljen 24. juna ove godine o korekcijama koncesionog ugovora. Kako tvrde, vlada nije htela ni da razgovara o predlozima finansijske grupe koju je vodila Dojče banka. Kada saznaju za odluke državnog vrha o pitanju koncesije, koncesionari će razmišljati o pokretanju arbitražnog postupka, za koji veruju da bi za njih imao pozitivan ishod. Pri tom, dodaju da je i u njihovom interesu da se postigne sporazum i izbegne arbitražni postupak.

I stav Vlade Srbije je jedinstven. Srbija nema vremena za gubljenje i u našem interesu je da se sa koncesionarom postigne sporazum, kako bi radovi na severnom delu Koridora 10 krenuli što pre. U pozitivan ishod arbitraže veruje i srpska strana, ali dok traje taj postupak, Srbija od Horgoša do Novog Sada ne bi mogla da otvori gradilište. Zato državni vrh i insistira na sporazumnom raskidu koncesionog ugovora, podsećaju "Novosti".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE