• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Situacija u "Alitaliji" haotična posle neuspelih pregovora

Italijanski premijer Silvio Berluskoni nalazi se pod velikim pritiskom da spase nacionalnu avikompaniju "Alitalija" od bankrota.

 Situacija u "Alitaliji" haotična posle neuspelih pregovora  Izvor: MONDO

Italijanski premijer Silvio Berluskoni nalazi se pod velikim pritiskom da spase nacionalnu avikompaniju "Alitalija" od bankrota nakon što je invensticiona grupa CAI povukla ponudu za kupovinu prezaduženog prevoznika posle neuspešnih pregovora sa sindikatima, ocenjuju analitičari.

Jednoglasna odluka CAI doneta je u četvrtak na sastanku sedamnaest italijanskih kompanija koje su pokušale da izbave "Alitaliju" iz kolapsa.

Italijanski ministar rada Mauricio Sakoni je na sastanku u Milanu rekao da vlada nema alternativni plan za spasavanje kompanije, preneo je britanski Bi-Bi-Si (BBC), dok je sam Berluskoni ocenio da je sudbina kompanije "dramatična."

Taj avioprevoznik s ukupno 19.000 zaposlenih i hiljadama drugih radnika na velikim italijanskim aerodromima koji mu vise oko vrata, Berluskoni je suočen sa najvećim izazovom u njegovoj četiri meseca staroj vladi, ocenjuje njujorška agencija "Blumberg" u izveštaju iz Rima.

Sindikalni lideri pozvali su premijera da preduzme najavljivane mere i ispuni obećanja o izbavljenju "Alitalije" data tokom izborne kampanje, posle jučerasnjeg povlačenja italijanskih biznismena s presednikom firme

"Pjađo" Robertom Kolaninom, na čelu, koji su bili spremni da pomognu kompaniji.
"Sa političke tačke gledišta, nikako se ne sme dozvoliti da 'Alitalija' ode u bankrot," smatra analitičar rimske agencije "Il nuovo merkato" Salvatore Provincano.

On je naglasio da "Alitalija" čini dosta veliki deo domaće privrede i da to "nije njen kraj."

"Alitalija" rizikuje da postane prva velika evropska nacionalna aviokopanija koja je doživela kolaps, posle sličnih sudbina što su ih doživele belgijska "Sabena" i švajcarski "Svis" tokom 2001. godine.

Prevoznik iz Rima koji svakog dana gubi tri miliona dolara i koji bi mogao da obustavi letove do kraja meseca, podneo je sudski zahtev za zaštitu od bankrota 29. avgusta, kako bi omogućio vladi da, kao većinski vlasnik, preduzima mere spasavanaja kompanije.

Potpomognut sindikatima, Berluskoni je odbio ponudu grupacije "Er Frans-KLM" za preuzimanje "Alitalije" tokom kampanje početkom ove godine. On je insistirao da je aviokompanija izuzetno važna za italijansku privredu da bi bila prodata strancima.

Berlsukonijev kabinet ponovo će se sastati danas da bi analizirao čitavu situaciju posle odustajanja konzorcijuma CAI, posto su samo tri od devet sindikata prihvatili uslove ugovora koji je ponuđen.

Plan spasavanja "Alitalije" predviđa ukidanje 3.000 radnih mesta i mere kojima se zaposleni primoravaju da rade više za istu platu.

Konzorcijum CAI ponudio je za preuzimanje kompanije jednu milijardu dolara, u nameri da se "Alitalija" udruži sa drugom najvećom italijanskom aviokompanijom "Er uan", dok bi dug od 1,2 milijarde evra bio prebačen na račun druge firme, koja bi kasnije bila ugašena.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE