• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusko tržište akcija proradilo

Rusko tržište akcija je ponovo otvoreno, vodeći berzanski indeksi su u snažnom porastu, ali je broj transkacija manji od uobičajenog proseka.

 Rusko tržište akcija proradilo Izvor: MONDO

Indeks akcija RTS uvećan je, tokom rane popodnevne trgovine, 15,77 odsto u odnosu na nivo koji je zabeležen uoči prekjučerašnjeg zatvaranje berze, na 1.225,78 poena, ali je vrednost obavljenih poslovnih transakcija bila veoma mala - 2,4 miliona dolara.

Indeks MMVB, koji prati kretanje cena akcija ruskih finansijskih kompanija istovremeno je porastao za 17,46 procenata, na 1003,00 poena.

Poslovanje na dve vodeće berze u Moskvi je u utorak popodne obustavljeno, odlukom nadleženih državnih organa, jer su akcije vodećih ruskih kompanija pale ispod dozvoljenog dnevnog limita.

Iako moskovska efektna berza juče nije radila, cene ruskih vrednosnih hartija koje se kotiraju na najvećoj evropskoj efektnoj berzi u Londonu juče su bile u primetnom porastu, što je bio pozitivan signal uoči današnjeg obnavljanja rada moskovskog tržišta, navode moskovski finansijski analitičari, čije mišljenje prenosi agencija Prajm-Tas.

Povodom krize koja je ove sedmice ekskalirala i na ruskom finansijskom tržištu, sinoć se oglasio i Međunarodni monetarni fond (MMF) porukom Moskvi da koristi "tržišna rešenja" u traženju izlaza iz "sadašnje složene situacije."

Zvanični predstavnik MMF-a Dejvid Holi je, međutim, rekao, kako prenosi agencija Itar-Tas iz Vašingtona, da bez obzira na tekuća zbivanja "ekonomski pokazatelji (u Rusiji) ostaju i dalje snažni".

Holi je u tom kontekstu pomenuo da Rusija može da se uspešno suprotstavi tekućem talasu nestabilnosti i zbog zamašnih deviznih rezervi u vrednosti od oko 560 milijardi dolara.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je, takođe, juče ukazao da njegova zemlja može, zahvaljujući postojećim finansijskim i drugim resursima, uspešno prebroditi sadašnji krizni period.

Medvedev je tom prilikom zatražio od vlade i ruske centralne banke da hitno osiguraju sredstva od 500 milijardi rubalja, ili približno 20 milijardi dolara, za tržišne intrvencije i povećanje likvidnosti u domaćim bankama.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE