• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telekom na berzi u Frankfurtu ili Londonu

Ministarka Jasna Matić najavila je da će privatizacioni savetnik predložiti da li je za Telekom bolje da se pojavi na berzi u Londonu ili Frankfurtu.

 Telekom na berzi u Frankfurtu ili Londonu Izvor: MONDO

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić izjavila je da će emitovanje akcija "Telekoma" na međunarodnom tržištu kapitala biti naša prva inicijalna javna ponuda i prvo pojavljivanje na svetskom finansijskom tržištu i da je zato jako važno da to bude uspešan proces.

"Planirano je da to bude na jednoj od svetskih berzi, Frankfurt ili London - to će reći privatizacioni savetnik koji treba uskoro da bude izabran", rekla je Matićeva za "Politiku" dodavši da nam ne ide naruku trenutna situacija na svetskom finansijskom tržištu.

Na pitanje koliki udeo akcija "Telekoma" će biti ponuđena berzi, Matićeva je kazala da se u početku razmišljalo da to bude oko 10 odsto, ali da će se tek videti.

"Taj udeo možda nije dovoljan za uspešan plasman na svetskim finansijskim tržištima tako da će tu verovatno doći do izmene, deo akcija koji će biti ponuđen na tržištu će odrediti grupa eksperata zajedno sa privatizacionim savetnikom", rekla je ona.

Na pitanje da li očekuje da li će "Dojče telekom", koji je proletos postao suvlasnik grčke telekomunikacione kompanije OTE koja u "Telekomu Srbija" ima 20 odsto kapitala, biti zainteresovan za akcije našeg "Telekoma", Matićeva je kazala da će to biti jasnije kad se bude znalo koliki deo "Telekoma" će se ponuditi na prodaju.

Govoreći o najavljenoj liberalizaciji telekomunikacionog sektora u kojem "Telekom Srbija" i dalje ima povlašćen položaj, Matićeva je istakla da nam je liberalizacija proces koji sleduje zbog pravila Svetske trgovinske organizacije i Evropske unije.

"Da li ćemo danas liberalizovati pa sutra prodati, ili obratno, to nema značaja. Bitno je da kupac zna šta kupuje. Najvažnije je da ne prodamo monopol koji će onemogućiti dalji razvoj usluga za građane i privredu", naglasila je Matićeva.

Navodeći da je "Telekom" izrazio spremnost i interesovanje da dođe do ubrzanog procesa liberalizacije fiksne telefoniju, ona je ocenila da spremnost "Telekoma" nije presudna, jer je to neumitan proces, predviđen i strateškim dokumentima.

"'Telekom' više nije zakonom zaštićen kao monopolista i liberalizacija kreće sledeće godine, kojom dinamikom - videćemo, i to je jedan od elemenata strategije celog procesa. Videćemo kako će liberalizacija uticati na privatizaciju i obratno, i napraviti jedan optimalan plan koji garantuje uspešno pojavljivanje Srbije na svetskim berzama ali i nesmetan razvoj telekomunikacija", rekla je Matićeva.

Ona je ocenila da u mobilnoj telefoniji imamo relativno jaku konkurenciju, jer je tržište živnulo, što se vidi i po penetraciji od 113 odsto.

"To nisu svi aktivni brojevi ali činjenica je da je došlo do unapređenja mobilne telefonije i da su usluge bolje, cene pale, a pokrivenost Srbije je veća. To smo i očekivali sa dolaskom konkurencije", kazala je Matićeva.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE