• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska ušla u recesiju

Ukoliko se recesija definiše kao pad BDP-a u dva uzastopna kvartala, onda je Hrvatska ušla u recesiju.

 Hrvatska ušla u recesiju Izvor: MONDO

Loši rezultati hrvatske industrije i trgovine u posljednjim mjesecima 2008. ukazuju da će i u četvrtom tromjesječju društveni bruto proizvod (BDP) zabilježiti pad.

Ukoliko se recesija definiše kao pad BDP-a u dva uzastopna kvartala, onda je Hrvatska ušla u recesiju, navodi magazin Banka.

Zato je, kako se ističe, pod znakom pitanja i ovogodišnji budžet Hrvatske koji je pripreman i donijet na osnovu projekcije rasta BDP-a od dva odsto u 2009.

S obzirom na podatke koji ukazuju na to da je Hrvatska ušla u recesiju, očekuje se da će Ekonomsko vijeće na najavljenoj sednici u petak, Vladi predložiti paket mjera za spas privrede. Kako novaca za takve intervencije u budžetu nema, nužna je hitna odluka o rebalansu budžeta.

Hrvatski mediji su ovih dana prenijeli da je već došlo do poremećaja u prikupljanju budžetskih prihoda. Prema tim informacijama, u prve dvije sedmice januara uplaćeno je 37 odsto poreskih prihoda manje nego u istom periodu lane.

U Ministarstvu finansija tvrde da to nije relevantan podatak o kretanju punjenja budžeta i podsjećaju da je resorni ministar već najavio da će se šačekati rezultati prvog kvartala pa tek onda razmišljati o rebalansu.

Ukoliko se sa rebalansom bude čekalo do aprila postoji opasnost da država neće plaćati svoje obaveze čime će se nelikvidnost u zemlji preliti i na kompanije koje za sada uspjevaju da izmire svoje obaveze, upozorava magazin Banka.

U novembru prošle godine iznos nepodmirenih obaveza do 60 dana bio je za 65 odsto viši nego godinu dana ranije, podaci su Finansijske agencije (FINA). Eksperti upozoravaju da se bolji rezultati teško mogu očekivati u januaru 2009.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE