• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Todorić traži kupca za "Konzum"

Hrvatski mediji pišu da Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokor, pokušava da nadje kupca za svoj trgovinski lanac Konzum.

 Todorić traži kupca za "Konzum" Izvor: MONDO

Todorić bi , prema pisanju medija, želio da zadrži 25 odsto akcija.

Agrokor želi da za 75 odsto Konzuma dobije 1,5 do 1,7 milijardi evra. Nezavisni analitičari tvrde da taj trgovinski lanac vredi tri puta manje i da je njegova procjena nerealna s obzirom na to da je evropsko tržište u recesiji.

Napominju i da Todorić za cijelu kompaniju može dobiti do 500 miliona evra.

Prema nezvaničnim informacijama, Agrokor je prije nekoliko dana pregovarao s francuskim lancem hipermarketa Karfur (Carrefour), ali tu informacijuij nisu željeli da potvrde u nijednoj kompaniji.

Mediji spekulišu i da bi Konzum mogao da preuzme srpski Delta holding, koji je u vlasništvu Miroslava Miškovića, ali tu mogućnost predstavljaju i kao nerealnu. Takodje, navode da se zna da su svi pregovori dosad bili neuspješni, jer Todorić ne odustaje od zacrtane cijene.

Todorić je u novembru 2008. godine naručio analizu od londonske konsultantske kuće KPMG šta bi trebalo da uradi kada nastupi kriza, saznaje hrvatski poslovni internet portal Busineš.hr.

KPMG je, kao mogućnosti, navodno, predložila prodaju maloprodajnog lanca trgovina Konzuma, kao i prodaju jednog dela industrije. Todorićeva maloprodajna mreža Konzum, broji više od 600 objekata, a ukupni prihodi u 2008. godini iznosili su 12,5 milijardi kuna (1,7 milijardi evra).

Uprava Agrokora nije porekla saradnju s KPMG-om, ali tvrdi da analiza nije izradjena zbog krize. "Agrokor se koristi lokalnim izvorima i sami radimo scenarije i pripreme. Nismo za to angažovali londonsku kompaniju", navedeno je u Agrokorovom saopštenju.

Prema podacima Busineš.hr-a, Agrokoru ove godine dolazi na naplatu 620,6 miliona kuna obveznica. Poslednji službeni podaci pokazuju da je 2007. godinu koncern zaključio s 3,8 milijardi kuna dugoročnih obaveza. Na ukupni prihod od gotovo 21 milijardi kuna ukupne su obaveze koncerna iznosile 12,6 milijardi kuna.

Todoriću 2010. godine dolazi za naplatu 746,5 miliona kuna obveznica, a 2011. obveznice u iznosu 2,35 milijardi kuna.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE