• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcije u padu, funta sve dublje tone

Japanske akcije dočekale su kraj sedmice na dvomjesečnom zaključnom minimumu, a naniže ih je najviše povukla kompanija "Soni"

 Akcije u padu, funta sve dublje tone  Izvor: MONDO

Sumorni izgledi za budućnost svjetske ekonomije izazvali su u petak oštar pad akcija na svjetskom tržištu, dok su podaci o ulasku britanske ekonomije u recesiju teško pogodili funtu sterlinga.

Volstrit je već na otvaranju zabilježio pad, kojem je naviše doprinijela kompanija "Dženeral ilektrik", objavivši 44-procentni pad kvartalnog profita. Akcije te kompanije pale su zbog toga 7,5 odsto, na 12,47 dolara.

Industrijski indeks Dau Džons pao je 151,25 indeksnih poena, ili 1,86 odsto, na 7.971,55 poena.

Indeks Standard i Purs 500 istovremeno je zabilježio pad od 14,82 poena, ili 1,79 procenata, na 812,68 poena, dok je indeks Nasdak, koji obuhvata visokotehnološke kompanije, pao 20,99 poena, ili 1,43 odsto, na 1.444,50 poena.

Saopštenje britanske vlade da je bruto domaći proizvod te zemlje mao negativan rast od 1,5 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine, i bio "u crvenom" drugi kvartal za redom, što se već karakteriše kao recesija, izazvalo je pad funte na 23-godišnji minimum od 1,36 dolara.

Japanske akcije dočekale su kraj sedmice na dvomjesečnom zaključnom minimumu, a naniže ih je najviše povukla tehnološka kompanija "Soni", koja je saopštila da za ovu godinu predvidja rekordni gubitak od 2,9 milijardi dolara, zbog slabe tražnje.

Indeks japanske berze Nikei bio je u padu 3,8 odsto.

U Evropi, indeks FTSEurofirst 300 je u padu 1,9 procenata i na najboljem putu da zabilježi 12. pad u 13 posljednjih sesija.

Prema izvještaju Rojtersa, oprez investitora doveo je do rasta valuta koje su se okoristile od izbjegavanja rizika.

Vrijednost dolara skočila je 1,3 odsto u odnosu na "korpu" šest glavnih valuta, dok je evro pao 1,4 odsto, na šestonedeljni minimum od 1,2802 dolara.

Britanska funta, koja je tokom sedmice već izgubila osam odsto vrijednosti u odnosu na dolar, vrijedila je 1,3591 dolara - 1,9 odsto manje nego juče.

"Ovakva situacija uglavnom je posljedica kontinuirane zabrinutosti za globalnu ekonomiju", ocijenio je strateg banke "BNP Pariba" Ien Stanard. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE