• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke spašene novcem od trgovine drogom?

Novac dobijen od trgovine drogom korišten je za pomoć bankama kako bi preživjele globalnu finansijsku krizu, tvrdi UNODC.

 Banke spašene novcem od trgovine drogom? Izvor: MONDO

Kancelarija UN za drogu i kriminal (UNODC) tvrdi da je novac dobijen od trgovine drogom korišten za pomoć bankama kako bi preživjele globalnu finansijsku krizu.

Izvršni direktor UNODC Antonio Marija Kosta rekao je da ova kancelarija posjeduje dokaze da "su međubankarski zajmovi finansirani novcem koji potiče od trgovine drogom i drugih ilegalnih aktivnosti".

"Mnogo pokazatelja ukazuje da je veliki broj banaka spasio upravo taj novac", rekao je Kosta, koji nije želio da kaže o kojim zemljama ili bankama je riječ, kao ni sumu novca koje su banke iskoristile.

Kosta je rekao u intervjuu za austrijski nedjeljnik "Profil" da je novac od droge često bio jedini dostupan kapital kada se prošle godine ekonomska kriza otela svakoj kontroli.

"U mnogim instancama novac od droge je trenutno jedini likvidan investicioni kapital. U drugoj polovini 2008. godine likvidnost je bila osnovni problem bankarskog sistema, pa je i likvidni kapital postao značajan faktor", rekao je Kosta.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE