• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Česi traže svoje, ministarstvo bez teksta

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS ostalo je zatečeno najavom ČEZ-a da napušta poslove u "Novim elektranama Srpske"

 Česi traže svoje, ministarstvo bez teksta Izvor: MONDO

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) obavijestilo je danas Mješoviti holding ''Elektroprivreda RS'' da je Češka energetska grupa ''ČEZ'' dostavila pismo namjere u kojem je ponudila otkup svog udjela u ''Novim elektranama RS (NERS)'' koji iznosi 51 odsto ukupnog kapitala tog preduzeća i povrat uloženih sredstava, potvrdila je Srni portparol Ministarstva Aleksandra Vukašinović.

ČEZ je dostavio pismo namjere o daljim aktivnostima, sa pozivom na njena pripadujuća prava iz Glavnog sporazuma potpisanog 12. decembra 2005. godine i Sporazuma o provođenju od 15. maja 2007. godine, navela je Vukašinovićeva.

"Iznenađeni smo današnjim istupom u javnosti generalnog direktora NERS-a Aleksandra Obradovića i vođe projekta `Gacko` Bogdana Urbana, jer su u ozbiljnim partnerskim odnosima istupi u javnosti bez znanja drugog partnera u najmanju ruku neuobičajeni'', rekla je Vukašinovićeva.

Ona je naglasila da će ponuda ČEZ-a, koja predstavlja ''pripadajuće pravo iz ugovora'', biti predmet detaljne analize sa aspekta ugovora i mogućih daljih koraka, na šta ''Elektroprivredu RS'' obavezuje i rok iz ugovora.

Prema njenim riječima, obje strane pri tom zadržavaju pravo na zahtjev za naknadu štete, ''bez obzira na ishod date ponude ČEZ-a i njeno eventualno prihvaćanje od `Elektroprivrede RS`".

Vukašinovićeva je navela da se zahtjev za naknadu štete može realizovati putem poravnanja ili nezadovoljna stranka putem ugovornog arbitražnog postupka u Beču.

Ona je podsjetila da je nakon izrade Studije izvodljivosti za realizaciju tog projekta u maju prošle godine i ozbiljnih primjedbi koje su na ovaj projekat dali ''Elektroprivreda RS'' i nezavisni stručnjaci koji su obavili reviziju, održano niz sastanaka kako bi bila poboljšana Studija izvodljivosti i osigurane neophodne pretpostavke za utvrđivanje raspodjele rizika između oba partnera, te obezbijedila realizacija pilot projekta.

"S ciljem postizanja kvalitetnih rješenja na dobrobit obje strane, `Elektroprivreda RS` angažovala je renomirane tehničke i pravne konsultante i vodila konstruktivne pregovore o unapređenju Studije izvodljivosti, kao i o mogućim alternativnim rješenjima koja uvažavaju obje strane'', istakla je Vukašinovićeva.

Generalni direktor "Elektroprivrede RS" /ERS/ Branislava Milekić smatra da najava ČEZ-a da će prodati svoj udio u "Novim elektranama Republike Srpske" za iznos koji pokriva njegove dosadašnje troškove vezane za projekat "Gacko", ne znači okončanje zajedničkog projekta.

"ČEZ nam je juče uputio pismo kojim najavljuje da će koristiti `put` opciju i Sporazum o provođenju, što podrazumijeva da ČEZ, u slučaju da je ERS prekršio neku od odredbi sporazuma, ima pravo na naknadu uloženih sredstava u zajednički projekat i dijela zajedničkog uloga u NERS. Ja ne bih rekla da je to okončanje zajedničkog projekta", rekla je Milekićeva u izjavi Srni.

Milekićeva je naglasila da ERS nije izvršio unos imovine zbog tužbe malih akcionara, kojom se, kako je rekla, praktično traži da se poništi odluka Skupštine akcionara RiTE Gacko.

Ona je navela da ERS očekuje od advokatske kancelarije koja je ekspert za međunarodne sporove da dostavi mišljenje da bi se prema tome mogli dalje odrediti.

Prema riječima Milekićeve, ERS je 15. januara ponudio ČEZ-u sporazum o dokapitalizaciji s obzirom da nije bio u mogućnosti da realizuje sporazum u obliku kako je predviđeno Sporazumom o provođenju.

"Uložili smo nalaz konsultanta koga smo angažovali u vezi sa studijom izvodljivosti koju je ČEZ, prema Sporazumu bio dužan da uradi, a koja, prema našem mišljenju, ima velike manjkavosti", istakla je Milekićeva.

Direktor NERS-a Aleksandar Obradović rekao je danas da će ČEZ prodati svoj udio NERS-u za iznos koji pokriva njegove dosadašnje troškove vezane za projekat "Gacko". On je naveo da je zahtjev za primjenu ove opcije juče uručen "Elektroprivredi RS (ERS)", jer ERS-ovo kršenje Sporazuma o provođenju ovog projekta daje ČEZ-u pravo za napuštanje zajedničkog preduzeća.

Zajedničko preduzeće NERS je registrovano u decembru 2006. godine, a prema Sporazumu o provođenju, ČEZ ima 51 odsto imovine, a partneri iz RS /RiTE Gacko i ERS/ 49 odsto.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE