• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada Srbije: Mjere protiv ekonomske krize

Vlada Srbije usvojila mjere za ublažavanje efekata krize koji predviđa obezbjeđivanje 122 milijarde dinara za rast proizvodnje i izvoza.

 Vlada Srbije: Mjere protiv ekonomske krize Izvor: MONDO

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak Program mjera za ublažavanje efekata svjetske finansijske krize koji predviđa obezbjeđivanje 122 milijarde dinara likvidnih sredstava za rast proizvodnje i izvoza kroz povećanje likvidnosti privrede i rast kupovne moći stanovništva.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je na konferenciji za novinare da je od toga 40 milijardi dinara kredita namijenjeno povećanju likvidnosti privrede preko poslovnih banaka za koje će država subvencionisati kamatne stope.

On je naveo da će za investicije u privredu biti obezbijeđeno oko 17 milijardi dinara kredita uz učešće Fonda za razvoj i garancije Garancijskog fonda.

Za potrošačke kredite sa subvencionisanim kamatnim stopama za kupovinu potrošnih dobara domaćih proizvođača obezbijeđeno je 20 milijardi dinara kredita, rekao je premijer.

Cvetković je dodao da su ostatak od 45 milijardi dinara kreditne linije iz inostranstva za finansiranje poslovanja malih i srednjih preduzeća.

Premijer je naveo da će vlada odrediti prioritete i sektore privrede koji će se kreditirati tim sredstvima, a Narodna banka Srbije odrediće kriterijume za izbor poslovnih banaka preko kojih će ići ti krediti.

Sredstva ne idu direktno iz budžeta, rekao je premijer, već država izdvaja podsticajna sredstva koja su katalizator za sredstva koja idu preko poslovnih banaka.

Cvetković je izjavio da vlada ostaje pri procijenjenom privrednom rastu od 3,5 odsto za ovu godinu, kao i da će se, krajem februara, kada će se vidjeti kako se puni budžet i efekti usvojenih mijera, razmotriti da li je potrebno revidirati tu procjenu.

On je izjavio da su Rusi spremni da odmah uplate novac za Naftnu industriju Srbije (NIS).

"Očekujem da to bude u petak ili u ponedjeljak", kazao je Cvetković i dodao da se radi na tehničkim detaljima oko otvaranja računa.

"Uplata je dobra vijest za budžet Srbije i stanje deviznih rezervi", istakao je premijer.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE