• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Gasprom" ima novca za "Južni tok"

Procjene prihoda "Gasproma" u prethodnoj godini pokazuju da ruski koncern raspolaže dobrom finansijskom bazom za realizaciju "Južnog toka."

 "Gasprom" ima novca za "Južni tok" Izvor: MONDO

Prihodi "Gasproma" u 2008. godini će, prema preliminarnim procjenama, premašiti 100 milijardi dolara, a neto profit 35 milijardi, što ukazuje da ruski koncern raspolaže solidnom finansijskom bazom za realizaciju gasovoda "Južni tok", koja bi samo Srbiji mogla da donese 100.000 novih radnih mjesta, navodi se u analizi koju je objavila ruska novinska agencija RIA Novosti.

"Južni tok" će zemaljama južne i centralne Evrope omogućiti da podmire rastuće potrebe za gasom, ali im donijeti i opipljivu ekonomsku korist, u vidu otvaranja neophodnih radnih mjesta i finansijskog priliva od tranzita gasa, navodi se u analizi iz pera ekonomskog analitičara Olega Mićajeva.

U tekstu se precizira da će "Južni tok" Srbiji donijeti dvije milijarde evra direktnih stranih investicija, 200 miliona evra godišnje od takse za tranzit gasa i još 100 miliona evra za servisiranje i kontrolu kvaliteta dionica magistrale.

Kao i mnoštvo drugih kompanija, i ruski "Gasprom" je osjetio posljedice svjetske finansije krize koja je oborila tržišnu vrijednost akcija koncerna.

Uprkos tome, navodi RIA Novosti, "Gasprom" ima čvrste finansijske temelje - mogućnost da zarađuje u inostranstvu i dovoljno rezervi za nastavak grandioznih investicionih planova na povećanju proizvodnje, razvoju i proširenju infrastrukture.

Investicioni program "Gasproma" nikada nije bio vezan za cijenu nafte od 100-150 dolara za barel, tako da je, i uz sadašnje relativno niske cijene nafte, najveći dio investicionih projekata koncerna i dalje rentabilan.

Zamjenik predsjednika upravnog odbora "Gašproma" Aleksandar Medvedev je juče, u intervjuu televizijskoj stanici "Raša tudej", izjavio da koncern planira povećanje kapacitet gasovoda "Južni tok" za 16 milijardi kubnih metara, tako da bi ovom rutom moglo da se transportuje ukupno 48 milijardi kubika. Vrijednost projekta mogla bi da dostigne 20 milijardi dolara.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE