• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delta predala ponudu za kupovinu Merkatora

Rok za prodaju skoro pedeset odsto „Merkatora” istekao je u utorak, a ponudu je predao i „Delta holding”.

 Delta predala ponudu za kupovinu Merkatora Izvor: MONDO

Kako pišu slovenački mediji, za kupovinu „Merkatora” zainteresovano je 10-15 kupaca koji su predali ponude, prenosi "Blic".

Slovenački portal 24ur.com objavio je da je „Delta holding” već potvrdio da je dao ponudu za kupovinu „Merkatora”, a da je, nezvanično, među ostalim ponuđačima i hrvatski „Agrokor”.

Slovenački list „Finance” tim povodom piše da „srpski tajkuni neće uspjeti da kupe ‘Merkator’” i navodi da „Delta holding” Miroslava Miškovića nezvanično ima oko 750 miliona evra zajmova koje teško finansira. Navode, takođe, da je „Agrokor”, u vlasništvu Ivice Todorića, toliko finansijski iscrpljen da mu savjetnici već predlažu prodaju njegovog trgovačkog lanca „Konzum”.

Isti list navodi i da među bankarima postoji sumnja u ozbiljnost ponude vlasnika „Merkatora”, s obzirom na nejasan raspis i lošu situaciju na finansijskim tržištima.
Bankari sumnjaju i da je na raspis stigla „dovoljno kvalitetna ponuda koja bi zadovoljila apetite pivare Boška Šrota”. Smatraju da bi potencijalni kupac teško uspeo da skupi 600 miliona evra koliko je „Merkator” vrijedan na berzi.

Prema informacijama lista „Finance”, prodavci očekuju bar 300 evra za dionicu „Merkatora”, što je skoro duplo više od trenutne vrijednosti dionice „Merkatora” na Ljubljanskoj berzi.

Takođe, kako navodi ovaj list, prodavci „Merkatora” zadržali su pravo da u bilo kojoj fazi postupka prodaje pozovu ponuđače da dopune svoje ponude, kao i da s njima obave pregovore i bez ikakve odštete bilo kada prekinu postupak prodaje, čak i bez navođenja razloga za to. Istovremeno, prodavci se nisu obavezali ni da će biti dužni da sklope ponudu o prodaji dionica „Merkatora”.

„Merkator” je u većinskom vlasništvu „Pivovarne Laško”, koju vodi Boško Šrot, i „Infond holdinga” koji je većinski vlasnik „Pivovarne Laško”. Inače, „Merkator”, koji u Srbiji ima 95 prodajnih objekata i zapošljava 4.000 radnika, najavio je da će sljedeće godine investirati 29 miliona evra u širenje na srpskom tržištu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE