• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro pad kamata u bankama

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić smatra da komercijalne banke u BiH imaju sve uslove da ozbiljno razmotre smanjenje kamatnih stopa.

 Uskoro pad kamata u bankama Izvor: MONDO

On je podsjetio da je Evropska centralna banka na posljednjem zasjedanju zadržala najnižu stopu kamata u posljednjih nekoliko godina od dva procenta i da je najavila da bi novo sniženje moglo da bude u martu i to do 1,5 odsto.

"Kapital je na tržištu jeftiniji nego što je bio posljednjih nekoliko godina.Čak i ako ne bude novog pada kamata u EU u martu, banke u BiH već imaju dovoljno razloga da razmišljaju o povoljnijim kamatnim stopama pri odobravanju kredita", rekao je Kozarić.

Prema njegovom mišljenju, tome posebno doprinosi činjenica da je BiH nedavno dobila znatno bolji kreditni rejting, što bi trebalo da bude stimulans za snažnija ulaganja.

"Banke bi morale da nastave s kreditiranjem, što i čine, ali ne onim intenzitetom kojim bi trebale. Posebno se to odnosi na povoljnije uslove lojalnim i klijentima koji na vrijeme izvršavaju svoje obaveze. Sada komercijalne banke imaju šansu da uzvrate lojalnost koju su građani pokazali u oktobru i novembru, kada su odustali od povlačenja depozita", navodi Kozarić, dodajući da je povjerenje "dvosmjerna ulica".

On je rekao da je najskuplji kapital onaj koji stoji neplasiran na tržište i apelovao da budu razmotreni povoljniji uslovi.

"Sada imamo deponovano blizu milijardu KM više nego što iznosi obavezna rezerva. To je novac koji nije angažovan i kojim bi mogli biti kreditirani građani i posebno privreda. Komercijalne banke su visoko likvidne i vrijeme je da pokažu dobru volju", rekao je Kozarić za "Dnevni avaz".

Komentarišući navode iz komercijalnih banaka da im visoke marže onemogućavaju da snize kamatne stope, Kozarić je ukazao da ipak ima dovoljno razloga da se građanima i privredi izađe ususret i da banke nemaju opravdanja za čekanje ishoda krize u zemljama zapadne Evrope.

"Nelogično je da se i kod banaka javlja nelojalna konkurencija i da neke od njih daju veoma visoke kamate na depozite. Ne kažem da se trebaju dogovarati stope, ali treba biti racionalan", poručuje Kozarić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE