• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Japan u najvećoj recesiji od 70-tih

Japanska ekonomija zabilježila je pad od 3,3 odsto u posljednjem kvartalu prošle godine, što je najlošiji rezultat od naftne krize iz 70-ih godina.

 Japan u najvećoj recesiji od 70-tih Izvor: MONDO

Pad u četvrtom tromjesečju znači da je ukupna ekonomska kontrakcija na godišnjem nivou u periodu od oktobra do decembra iznosila 12,7 odsto, prenosi Bi-Bi-Si(BBC).

Ministar ekonomije Kaoru Josano izjavio je da se Japan suočio sa najgorom ekonomskom krizom od kraja Drugog svjetskog rata.

Ekonomsko usporenje u drugoj najjačoj svjetskoj privrednoj sili je oštrije od krize u SAD ili Evropi.

Japan je naročito teško pogođen usljed pada globalne potražnje za njegovim proizvodima, pa je izvoz produkata elektronske industrije i automobila znatno umanjen, a proizvodnja opala.

"Japanska ekonomija, čiji je rast veoma zavisan od izvoza automobila, mašina i aj-ti opreme, bukvalno je razbijena pod pritiskom globalnog pada", rekao je Josano na konferenciji za novinare.

On je dodao da će Vlada razmotriti nove stimulacione mjere za pomoć privredi, ali je naglasio da se Japan ne može oporaviti samostalno, jer ekonomija "ne poznaje granice".

Tokom vikenda pojavili su se izvještaji o tome da premijer priprema novi stimulacini paket vrijedan 218 milijardi dolara.

Posljednje ankete pokazale su da manje od 10 odsto građana podržava predsjednika Vlade, koji ima obavezu da raspiše opšte izbore do septembra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE