• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U padu i akcije i evro

Vodeći svjetski indeksi akcija u utorak su opali na dvonedjeljni minimum.

 U padu i akcije i evro Izvor: MONDO

Istovremeno, bojazan od mogućeg širenja ekonomske krize u regionu istočne Evrope uticala je negativno na kurs evra.

Globalni indeks akcija MSCI izgubio je, tokom prijepodnevne trgovine na efektnoj berzi u Londonu, 1,3 odsto vrijednosti i trenutno vrijedi najmanje od 2. februara.
Glavni evropski indeks akcija - FTSEurofirst 300 - takodje je oslabio 1,3 procenta, dok su akcije na tržištima zemalja sa privredama u naglom rastu oslabile, u prosjeku, oko tri odsto u odnosu na kraj prethodne sedmice, izvjestio je Rojters.

Investitori na berzama akcija su, inače, iskazali negativnu raspoloženje odmah poslije saopštenja da najveći svjetski proizvodjač kozmetičkih preprata, francuska kompanija "L'Oreal", očekuje ove godine nižu prodaju nego što je planirano. Na negatiovno raspoloženje uticalo je i pojeftinjenje nafte.

Evro je na evropskom tržištu oslabio na 1,2603 dolara, "potonuvši" prema američkom konkurentu više od jedan odsto, na najniži nivo u minula dva mjeseca.

Dolar je u isto vrijeme napredovao 1,1 odsto prema korpi šest drugih jakih valuta, kao i minimalnih 0,4 procenta u odnosu na inače veoma snažni jen i tokom kasne prijepodnevne trgovine razmjenjivao se za 92,16 "japanaca".

Trgovci na zapadnoevropskom finansijskom tržištu sve više su skloni zaključku da istočna Evropa može izazvati krizu u zoni evra nalik onoj koja je nastala u SAD poslije sloma tamošnjeg tržišta drugorazrednih hipotekarnih kredita, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE