• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasprom:U NIS u 2009. do 40 odsto investicija

Ruski Gaspromnjeft će u Naftnu industrije Srbije do kraja ove godine uložiti do 40 odsto planiranih investicija.

 Gasprom:U NIS u 2009. do 40 odsto investicija Izvor: MONDO

Predsjednik Upravnog odbora NIS Dimitrij Mališev je na prezentaciji publikacije "Ruske investicije u Srbiji" precizirao da će u martu biti raspisan tender za nabavku moderne opreme koje će se omogućiti remont i modernizaciju NIS-a.

Mališev je novinarima kazao i da je rok za modernizaciju NIS-a i proizvodnju goriva po evropskim standardima kratak ali da će novi ruski vlasnik kompanije učiniti sve da se od početka 2011. godine počne proizvodnju goriva po standardima EU.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin je na tom skupu ocijenio da su ruske investicije u NIS u iznosu od 25 do 40 odsto od iznosa koji je predviđen kupoprodajnim ugovorom u ovoj godini dovoljan dokaz da Ruska Federacija ima ozbiljne namjere u pogledu daljih ulaganja u Srbiju.

On je najavio da će Gaspromnjeft, većinski vlasnik NIS-a, uskoro otvoriti i poslovnicu u Beogradu za širenje poslovanja u jugoistočnoj Evropi.

Konuzin je kazao da je poslije januarskih problema oko isporuke ruskog gasa evropskim potrošačima preko teritorije Ukrajine ruska strana još više ubijeđena u neophodnost i potrebu izgadnje alternativnih pravaca za transport gasa, uključujući i Južni tok.

Stručnjaci, kako je naveo, ubrzano rade na realizaciji tog gasovoda koji jednim dijelom prolazi kroz Srbiju.

Na novinarsko pitanje da li ruski proizvođač automobila Avtovaz pregovara sa kragujevačkom fabrikom "Zastava" o proizvodnji modela "lada" u Srbiji, ambasador Konuzin je kazao da "tim povodom nema nikakvih informacija i da ne bi želio da nagađa".

On je kazao da stručni timovi dve zemlje rade na proširenju liste proizvoda iz Srbije koji bi u Rusiju mogli da se uvoze pod povlašćenim uslovima u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini.

Tako bi na listu za bescarinski uvoz u Rusiji, osim automobila proizvedenih u Srbiji, mogli biti dodan i nameštaj, rekao je Konuzin.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE