• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Meso, mlijeko i piće skuplji za 70 odsto!

Zbog stupanja na snagu Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, proizvodi uvezeni iz Srbije i Hrvatske poskupljuju i do 70 odsto!

 Meso, mlijeko i piće skuplji za 70 odsto! Izvor: MONDO

U BiH je od utorka na snazi Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, što praktično znači da se naplaćuje puna carinska stopa na prehrambene proizvode, alkoholna i bezalkoholna pića koja se uvoze iz Srbije i Hrvatske.

Izvjesno je da će zbog toga u prodavnicama u BiH narednih dana, prema procjenama nekih uvoznika, čak i do 70 odsto poskupjeti meso i mesne prerađevine, mlijeko i proizvodi od mlijeka, alkoholna i bez alkoholna pića i mineralne vode koje su u BiH uvezene iz Srbije i Hrvatske.

Uz carinsku stopu koja se kreće od pet do 15 odsto, porparol Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević kaže za Srnu da se na graničnim prelazima naplaćuje i troškovi carinskog evidentiranja od jedan odsto i prelevmani ili posebne naknade u iznosu do tri marke po kilogramu uvezene rob zavisno od toga šta se uvozi.

"U carinarnici u Bijeljini, rekli su mi da se danas vratio jedan kamion sa tim proizvodima u Srbiju. Nisu navodno znali za taj zakon i nisu htjeli da plate te carinske dažbine", rekao je Kovačević.

Vjerovatno će takvih pošiljki narednih dana biti još sve dok se špediteri iz Srbije i Hrvatske ne naviknu da moraju da plate carinu i ostale dažbine na robu na koju do sada nisu plaćali.

Skuplje cigarete, kafa i gorivo

U BiH od danas poskupljuju cigarete za 15 feninga, kilogram kafe za 50, a akciza od 10 feninga za gorivo namijenjena je izgradnji puteva u BiH.

Distributeri cigareta u BiH će u srijedu morati da naprave popis svih zaliha, obračunati akcizu po novom Zakon o akcizama i razliku uplatiti Upravi za indirektvo oporezivanje (UIO) BiH, rekao je portparol ove institucije Ratko Kovačević.

Prema njegovim riječima, cigarete sa starim markicama, a novom cijenom moći će se prodavati do kraja godine, a inspektori UIO će već danas krenuti u kontrolu popisnih listi, te obračuna razlike akciza.

"Našim kontrolama biće obuhvaćeno sigurno 90 odsto tržišta", naglasio je Kovačević i dodao da ako i postoje eventualne malverzacije vezane za stvaranje velikih zaliha ove robe, riječ je o sitnim trgovcima, prenosi "Dnevni avaz".

Hrvatska fabrika duvana iz Rovinja "TDR" najavila je prije par dana da će od srijede njihove cigarete poskupjeti za 50 feninga po kutiji.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE