• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skuplje cigarete, kafa, alkohol i benzin

Novi Zakon o akcizama, kojim je predviđeno poskupljenje cigareta, alkoholnih pića, kafe i naftnih derivata, stupa na snagu danas.

 Skuplje cigarete, kafa, alkohol i benzin Izvor: MONDO

Kako je saopšteno iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, obveznici koji obavljaju promet akciznih proizvoda u BiH dužni su da na dan početka primjene Zakona popišu zalihe akciznih proizvoda i da popisne liste u roku od sedam dana od početka primjene novog zakona dostave u Upravu.

Iz Uprave ističu da se na zatečene zalihe mora izvršiti obračun akcize po novim stopama, a razlika između nove i akcize obračunate i plaćene prema ranijim propisima mora biti uplaćena na jedinstven račun UIO u roku od deset dana od dana dostavljanja popisnih listi u Upravu.

"Duvanske prerađevine zatečene na zalihama 1. jula ove godine, koje su obilježene starim akciznim markicama, u prodaji se mogu naći najduže šest mjeseci od dana početka primjene novog Zakona o akcizama. U istom roku u prodaji se mogu naći i alkoholna pića, voćne prirodne rakije i vina označena starim kontrolnim markicama", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se pojašnjava da se promet kafe zatečene na zalihama na dan početka primjene novog Zakona, koja nije obilježena akciznim markicama, može vršiti najduže tri mjeseca od dana početka primjene novog Zakona o acizama.

"Na derivate nafte koji se nađu na zalihama 1. jula mora se obračunati putarina od deset feninga po litru derivata. Ova putarina se uplaćuje na poseban račun, a sredstva prikupljena po ovom osnovu služiće za izgradnju autoputeva", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da novi Zakon o akcizama, Pravilnik o primjeni Zakona o akcizama i sve potrebne obrasce, obveznici mogu pronaći na internet stranici Uprave: www.uino.gov.ba.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Kemal Čaušević tvrdi da neće biti malverzacija u vezi sa plaćanjem novih, povećanih akciza i ističe da bi, prema procjenama, primjenom novog zakona, koji stupa na snagu danas, trebalo da godišnje bude obezbijeđeno 300 miliona KM dodatnih prihoda.

On je precizirao da će povećane akcizne stope godišnje obezbijediti dodatnih 180 miliona KM, dok će posebna taksa na gorivo, koja će biti korištena za autoputeve, donijeti još 120 miliona KM godišnje.

"Ne očekujem nikakve probleme u primjeni Zakona o akcizama. Urađen je pravilnik koji dodatno razrađuje procedure registracije i naplate akciza na robu koja je oporezovana ovom vrstom poreza", rekao je Čaušević za "Nezavisne novine".

On kaže da su poreski obveznici dužni da popišu sve zalihe i da u roku od 10 dana plate razliku između dosadašnje i povećane akcize na kafu, cigarete i gorivo.

"Malverzacije se neće dogoditi, jer su svi poreski obveznici dužni da popišu zalihe i popisne liste dostave UIO BiH. Potom su dužni da u roku od 10 dana plate razliku između dosadašnje i nove akcize, a takvu robu će moći prodavati u narednih šest mjeseci. To znači, ne samo da država neće biti oštećena, nego ćemo u narednih 15 dana imati priliv dodatnih sredstava, jer će poreski obveznici morati platiti ovu razliku na robu koju su nabavili, te veće akcize na robu koju će tek nabaviti", rekao je Čaušević.

Čaušević ističe da Uprava ne može uticati na to da li će nova akciza na gorivo, po kojoj se na litar goriva plaća dodatnih 10 feninga, uzrokovati lančana poskupljenja ostalih roba i usluga i dodaje da se entitetska ministarstva sa distributerima mogu dogovoriti da ne dižu cijene goriva.

Čaušević je istakao da Upravni odbor UIO tek treba dogovoriti model raspodjele prihoda od takse za gorivo, koji će biti uplaćivani na poseban podračun.

"Sigurno je da se neće primjenjivati model raspodjele koji važi za ostale indirektne poreze jer je ovo nešto potpuno drugo. Radi se o taksi koja će se trošiti isključivo za jednu namjenu, a to je gradnja puteva", rekao je Čaušević.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE