• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cunami poskupljenja, trgovci u haosu

Masovna poskupljenja roba i opšti haos u trgovinama nakon uvođenja Zakona o akcizama i zaštiti domaće proizvodnje u BiH.

 Cunami poskupljenja, trgovci u haosu Izvor: MONDO

Zakon o akcizama odgovoran je za rast cijena goriva, kafe i cigareta, a onaj o zaštiti domaće proizvodnje poskupljuje alkoholna pića, sokove, mineralne vode, meso i mlijeko koji se u BiH uvoze iz Srbije i Hrvatske.

Ekonomisti upozoravaju kako su oba zakona smišljena za krpljenje budžetskih rupa.

U većini prodavnica i trafika u Republici Srpskoj kupci nisu mogli da kupe cigarete, a pod ključem se našla i ostala akcizna roba.

Trgovci kažu da nisu dobili precizne instrukcije o tome kako da formiraju cijene koje bi bile u skladu s novim zakonskim odredbama, koje su na snazi.

Pošto od dobavljača nisu dobili novi cjenovnik većina trgovaca odlučila je da sačeka nove cijene kako bi i robu nabavljenu prije uvođenja akciza prodali po novim, većim cijenama.

Pojedini trgovci su pak iskoristili gužvu pa su cigarete prodavali skuplje i po 50 pfeniga.

Tako su cigarette na tržištu sada skuplje za 1,50 KM po kutiji, a gorivo za 0,12 KM.

Ipak, poskupljenje se nije desilo u svim trgovinama i benzinskim pumpama. Mnogi su rok od sedam dana za dostavljanje popisnih lista u Upravu za indirektno oporezivanje BiH iskoristili kao mogućnost da još nekoliko dana budu jeftiniji od konkurencije.

Portparol UIO Ratko Kovačević upozorava da taj rok ne znači odlaganje primjene zakona. Trgovci su bili dužni da do 1. jula naprave popise zaliha, a od tog datuma teče i desetodnevni rok za uplatu razlike u akcizama na račun UIO.

Neprecizna primjena zakona dobro je došla i vlasnicima benzinskih pumpi, koji su sporadično i samovoljno mijenjali cjenovnike. Predsednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS Vojin Mitrović kaže ta “EuroBlic” da bi cijena nafte vrlo brzo trebalo da bude ujednačena. Na stare cijene od 1,60 KM za evrodizel, 1,65 KM za bezolovni i 1,70 KM za super benzin pumpaši su dodali još najmanje 12 pfeniga.

a nekim pumpama u Banjaluci kažu da neće podizati cijene, nego će za iznos akcize umanjiti maržu.
Međutim, ministar trgovine Federacije BiH Desnica Radivojević, najavljujući da će ovo ministarvo reagovati ako dođe do većeg poremećaja cijena na tržištu, kaže da povećanje cijene goriva u BiH zbog početka naplate dodatne takse ne bi trebalo da dovedu do poskupljenja hrane.

"S obzirom na primjenu Zakona o akcizama, sigurno će dosta firmi na bazi tog zakona povisiti i cijene. Očekivao sam da nafta i naftni proizvodi ne poskupe u tom odnosu od 10 feninga, jer sam imao razgovore sa `naftašima` i ranije i rečeno mi je da će imati veće razumijevanje.

“Jedva su dočekali i povisili cijene u omjeru akcize", rekao je Desnica za "Nezavisne novine".

Ako bude dolazilo do većih poremećaja, Radivojević je naveo da će biti korišten Zakon o kontroli cijena, te da federalna Vlada mora da void takvu politiku da ne bi došlo do toga da najugroženiji stanovnici ne mogu sebi priuštiti osnovne životne namirnice.

U Udruženju potrošača "Plava sfera" nisu iznenađeni činjenicom da trgovci nisu spremno dočekali novi zakon.

“Ovo se ponavlja svaki put, jer građani nisu dovoljno informisani o tome kada koji zakon stupa na snagu, koje su mu odredbe i kako se provodi. Ne čudi nas onda što trgovci čekaju posljednji čas da ispune svoje obaveze. Ono što nas više brine jeste poskupljenje goriva, koje za posljedicu može da ima i poskupljenje osnovnih životnih namirnica.

“Do sada niko od nadležnih nije garantovao da se to neće dogoditi” rekao je za banjalučki “Fokus” direktor za razvoj "Plave sfere", Danijel Malić.

Tržišni inspektori RS najavili su da će narednih dana prilikom redovnih kontrola posebnu pažnju obratiti na akciznu robu.

“Pored kontrole porijekla robe, provjeravamo i da li cijene istaknute na robi odgovaraju cijenama formiranim i evidentiranim u poslovnim knjigama. U narednom periodu nastavićemo kontrolu legalnosti prometa robe i usluga i poštovanja obaveze izdavanja računa za kupljenu robu i usluge - rekla je Borka Surtov, glavni tržišni inspektor RS.”

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE