• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nestao sporazum o slobodnoj trgovini!?

Iz ministarstva inostranih poslova BiH nestao tekst Sporazuma o Cefta!?

 Nestao sporazum o slobodnoj trgovini!? Izvor: MONDO

Nešto više od godinu dana od potpisivanja nestao Sporazum o slobodnoj trgovini između država srednje Evrope (Cefta) koji se nalazio u Ministarstvu inostranih poslova BiH, piše „Večernji list“.

Do ovog saznanja došlo se kada je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Filipović zatražio od ovog ministarstva da mu dostavi tekst Sporazuma o Cefta, piše ovaj list.

Filipović je napisao žalbu Ustavnom sudu BiH zbog toga što smatra da je Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, koji je donio parlament BiH, upravo suprotan Cefti koja je stupila na snagu 22. novembra 2007. godine.

Ni danas nije jasno je li taj sporazum stupio na snagu, a očekuje se da će nakon zahtjeva za privremenom mjerom obustave uvođenja carinskih opterećenja Ustavni sud donijeti tumačenje o zakonu i njegove suprotnosti sa Ceftom koja ima prioritet u odnosu na domaće zakonodavstvo , navodi se u tekstu.

Ako Ustavni sud utvrdi da Zakon nije sporan sa odredbama međunarodnog sporazuma, očekuje se da će Hrvatska i Srbija pokrenuti spor u okviru Sekretarijata Cefte koji se nalazi u Briselu.

Sudeći po tome da je i nestanak službenog Dejtonskog sporazuma ostao na nivou skandala ne treba očekivati da će u BiH bilo ko da odgovara zbog nestanka Sporazuma o Cefta - ističe "Večernji list".

Cefta je sastavni dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji za BiH ima posebnu važnost i predstavlja prvi ozbiljniji korak na putu ka punopravnom članstvu u EU, a koji je potpisan 16. juna prošle godine.

U slučaju da sve diplomatske akcije ne uspiju protiv Srbije i Hrvatske biće u primjeni puna carinska stopa na poljoprivredne proizvode, što bi ih moglo dovesti do poskupljenja do 70 odsto.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE