• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stend-baj aranžman stopira povišice

Izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH omogućavaju se uštede na nivou institucija od 40 miliona KM.

 Stend-baj aranžman stopira povišice Izvor: MONDO

Ove uštede proističe iz obaveza o stend-baj aranžmanu za BiH i kako je predviđeno "pismom namjere" koji su usaglasili zvaničnici BiH i Međunarodnog monetarnog fonda, piše "Glas Srpske".

Pomoćnik ministra finansija BiH Ranko Šakota rekao je da se izmjenama ovog zakona, koji je juče jednoglasno podržala Komisija za finansije i budžet parlamenta BiH, zaustavlja rast plata u ovoj godini, odnosno u periodu dok traje stend-baj aranžman.

Osnovica za izračunavanje plata iznosiće, prema izmjenama, 498 KM, a topli obrok osam KM po radnom danu, dok bi visina regresa bila 586 KM, umjesto planiranih 630 KM.

"Na platama bi se uštedjelo 17,5 miliona KM, od toplog obroka deset miliona, a od regresa milion KM. Ostale uštede u institucijama BiH iznosile bi 11,5 miliona KM", rekao je Šakota za "Glas Srpske".

Član Komisije za finansije i budžet parlamenta BiH Drago Kalabić rekao je da na nivou institucija BiH postoji još prostora za uštede budžetskih sredstava i da će te prijedloge kroz amandmane ponuditi parlamentu BiH na usvajanje, navodeći da je nedopustivo da budžetska sredstva u institucijama BiH stoje godinama neiskorišćena i neutrošena dok je zemlja u teškoj finansijskoj situaciji.

Član Komisije Bajazit Jašarević rekao je da u ponuđenom zakonskom rješenju nije jasno gdje bi išao ušteđeni novac, dodajući da bi moglo doći do njegovog trošenja na netransparentan način.

"Smatram da bi taj ušteđeni novac trebalo usmjeriti na niže nivoe vlasti, na entitete čije su obaveze daleko veće", rekao je Jašarević za "Glas Srpske".

Pomoćnik ministra finansija BiH Šakota pojasnio je da će ušteđena budžetska sredstva u ovoj godini biti izvor za donošenje realnog budžeta u sljedećoj i da će postati njegov sastavni dio koji će se namjenski trošiti u sljedećoj godini.

Komisija za finansije i budžet parlamenta BiH jednoglasno je podržala izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koje je Savjet ministara uputio u parlamentarnu proceduru.

Ukoliko se izmjene Zakona usvoje u oba doma parlamenta BiH, njegova primjena počeće poslije zaključenja stend-baj aranžmana.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE