• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trgovački magnati švercuju cigarete?!

Veletrgovci u BiH za nekoliko dana zaradili su desetine miliona maraka ekstraprofita na prodaji cigareta, prenosi list Press RS.

 Trgovački magnati švercuju cigarete?! Izvor: MONDO

Na ovu skandaloznu spregu veletrgovaca i eksperti koji objašnjavaju za “Press RS” da su mnogi trgovački magnati u BiH na vrijeme bili obaviješteni da poskupljenje cigareta u zemlji neće pratiti zamjena dosadašnjih akciznih markica.

List tvrdi da su time vlasti smišljeno ostavile dovoljno prostora da prije 1.jula, kada je stupio na snagu novi Zakon o akcizama, po nižoj cijeni nagomilaju zalihe ovih proizvoda!

“Veletrgovcima je čak pružena šansa da svoje bogaćenje nastave sve do kraja godine do kada če stare akcizne markice na cigaretama biti u prometu! Vlasti u BiH postali su glavni učesnici još jedne pljačke naroda.”, kažu sagovornici Pressa.

I zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumovič kaže za Press RS da su od početka primene zakona velegtrgovci "zgrnuli" milone maraka.

Njegovo mišljenje dijeli i professor Ekonomski fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica, koji kaže da je veletrgovcima pružena šansa da robu nabavljaju po starim cijenama, da bi je potom daleko skuplje prodavali.

Sa druge strane, u Upravi za indirektno oporezivanje BiH i dalje ističu da štampanje novih akciznih markica nije ni predviđeno za početak primjene novog zakona.

“Svi obveznici koji prodaju akciznu robu u BiH bili su dužni da od 1.jula izvrše popis zaliha akciznih proizvoda i da popisne liste već dostave. Na zatečene zalihe cigareta, kafe i goriva moraju obračunati akcize po novim stopama. Razlika izmedju nove akcize i one koja je plaćena prema ranijim propisima mora biti uplaćena na jedinstveni račun UIO BIH”.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE