• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stižu pare od MMF-a

Prva tranša stendbaj aranžmana sa MMF-om od 136 miliona KM biće uplaćena RS najvjerovatnije u julu, najavio Aleksandar Džombić.

 Stižu pare od MMF-a Izvor: MONDO

Ministar finansija Republike Srpske očekuje da bi u toku jula trebalo da legne prva tranša stendbaj aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa BiH za Republiku Srpsku od 136 miliona KM.

Džombić je naveo da RS od ovog aranžmana dobija ukupno 400 miliona evra u trogodišnjem periodu, dok bi druga tranša od 70 miliona KM, trebalo da pristigne u decembru, a naredna u martu 2010. godine.

Govoreći o usmjeravanju sredstava iz stendbaj aranžmana, Džombić je za "Fokus" od petka rekao da će RS zbog bolje finansijske kondicije u odnosu na FBiH znatan dio novca biti usmjeren u kapitalna ulaganja, a ne samo na punjenje izostalih prihoda.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da je korist od aranžmana sa MMF-om višestruka, prije svega zbog sredstava koja će BiH dobiti, ali i zbog finansijske discipline koja je potrebna, te kredibiliteta države.

Ministar finansija Federacije BiH (FBiH) Vjekoslav Bevanda rekao je da federalna Vlada nije dala instrukcije Centralnoj banci BiH, pa će federalni budžet na novac pričekati do usvajanja rebalansa.

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je stendbaj aranžman sa BiH od 1,57 milijardi dolara, potvrđeno je u Kancelariji MMF u Sarajevu.

Aranžman će trajati 36 mjeseci, prva tranša od oko 282 miliona dolara biće dostupna odmah, a ostatak će biti povlačen nakon kvartalnih pregleda i ispunjavanja uslova iz programa.

Prva tranša od oko 400 miliona KM biće uplaćena Centralnoj banci BiH, koja će trećinu sredstava alocirati Srpskoj i dvije trećine Federaciji BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE