• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani BiH grcaju u dugovima

Ukupna zaduženost u BiH 14,5 milijardi KM, prosječna po stanovniku 1.700 KM, saopštila Centralna banka.

 Građani BiH grcaju u dugovima Izvor: MONDO

U Centralnoj banci ističu da od 14,5 milijardi KM ukupne zaduženosti, 6,5 milijardi KM otpada na kredite stanovnicima, a 6,7 milijardi čine krediti privredi, prenosi "Glas Srpske".

"Rast plasmana kredita u BiH od početka ove godine blago je usporio, što je rezultat narušenog povjerenja između banaka i klijenata zbog ekonomske krize. Kreditiranje privrede i stanovništva, poslije stalnog rasta do kraja prošle godine, smireno je od početka ove godine, ali nema drastičnog urušavanja", rekli su u Službi za odnose s javnošću.

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni depoziti stanovništva na kraju maja ove godine iznosili su 5,21 milijardu KM, što je za oko 270 miliona manje u odnosu na isti period prošle godine.

"Od ukupnog iznosa depozita stanovništva, depoziti po viđenju iznose oko dvije milijarde KM, dok su oročeni i štedni depoziti 3,2 milijarde KM", kažu u Centralnoj banci BiH.

Razlog zbog čega je krajem prošle godine došlo do značajnijeg povlačenja depozita, u Centralnoj banci vide u strahu od uticaja svjetske finansijske krize i ističu da je važna činjenica da nijedna komercijalna banka nije imala probleme s likvidnošću, pa su svi zahtjevi građana za isplatama ispoštovani.

"Mjere koje je preduzela Centralna banka BiH značajno su podržale napore komercijalnih banaka. Može se reći da je sada prisutan blagi trend povećanja depozita, a tome u prilog govore i statistički podaci prema kojima su ukupni depoziti u novembru prošle godine iznosili oko pet milijardi KM, a u maju ove godine iznose 5,21 milijardu", navode u Centralnoj banci.

U Centralnoj banci BiH kažu da je povjerenje građana u bankarski sektor poljuljano dijelom zbog straha od krize, a dijelom i zbog poteza koje su pojedine banke povukle u svom poslovanju, a tiču se kamatnih stopa.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE