• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Doznačena prva tranša BiH

Na račun Centralne banke BiH je doznačeno 394.302.094 KM sredstava prve tranše stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

 MMF: Doznačena prva tranša BiH Izvor: MONDO

Ovim počinje realizacija trećeg stendbaj aranažmana od 1,2 milijarde evra, koji je Odbor izvršnih direktora MMF odobrio BiH u srijedu, 8. jula, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Aranžman će trajati 36 mjeseci, prva tranša je dostupna, a ostatak će se povlačiti nakon kvartalnih pregleda i ispunjavanja uslova iz programa.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić rekao je prije par dana da je pismo namjere o zaključivanju standbaj aranžmana BiH sa MMF-om, domaće vlasti obvezale na provođenje politika kojim je predviđeno da vlade svih nivoa vlasti do kraja juna usvoje odluke o ukupnim budžetskim uštedama u iznosu od 600 miliona KM, a što je u zadanom roku i provedeno.

Vrankić je naglasio da prednost standbaj aranžmana nije samo uplata sredstava u budžete, u kojima se bilježi pad javnih prihoda, već će potpisivanje aranžmana sa MMF-om biti i signal ulagačima da će fiskalna politika zemlje biti pod kontrolom, a makroekonomski okvir zdraviji.

"Potpisivanjem ovog aranžmana, BiH će dobiti pristup većim sredstvima od drugih međunarodnih financijskih institucija, prije svega Svjetske banke i Evropske komisije", kaže Vrankić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE