• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija najveći izvoznik nafte na svijetu

Rusija je u drugom kvartalu ove godine pretekla Saudijsku Arabiju i postala vodeći svjetski izvoznik nafte.

 Rusija najveći izvoznik nafte na svijetu Izvor: MONDO

U tom razdoblju Rusija je dnevno prosjeku isporučivala na inostrano tržište 7,4 miliona barela osnovne energetske sirovine, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Podaci IEA su pokazali da je Saudijska Arabija pala na drugo mjesto, sa prosječnim dnevnim izvozom od sedam miliona barela nafte u drugom tromjesečju 2009, prenijela je američka agencija Blumberg.

Saudijska Arbija je, međutim, u prvoj polovini prošle godine, kada su cijene nafte na svjetskom tržištu bile rekordne, izvozila dnevno između devet i po i deset miliona barela nafte. Smanjenje isporuka je usledilo poslije drastičnog pojeftinjenja te sirovine, u drugom polugodju 2008. i početkom 2009.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), u kojoj je Saudijska Arabija najmoćnija članica, u septembru prošle godine je odlučila da dnevnu produkciju i ponudu kartela naftnih eksportera snizi za četiri miliona barela.

Saudijska Arabija je tada preuzela najveći dio obaveza oko dogovorenog smanjenja proizvodnje i isporuka. Rusija, koja nije članica OPEK -a, direktno je kritikovana zbog "nelojalne" konkurencije na ministarskom skupu te organizacije, koji je održan u utorak i srijedu u Beču.

Ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko je takve kritike odmah odbacio kao "nepravedne", predočivši da ni sve članice OPEK nisu poštovale ranije utvrđene kvote za ograničenje izvoza nafte.

Ruski informativni servis Lenta.ru navodi da su, na primer, prošlog meseca članice OPEK izvozile prosečno 28,445 miliona barela nafte dnevno, što je gotovo četiri miliona barela više nego što je ranije bilo dogovoreno.

Ukoliko se ekonomska kriza u svijetu produži, a cijene nafte osjetnije padnu ispod sadašnjih oko 70 dolara za barel, Rusija će biti prinuđena da dodatno uveća vlastite isporuke te sirovine. To bi, kako se upozorava u tekstu objavljenom na sajtu Lenta.ru, moglo dodatno da iskomplikuje odnose Moskve i članica OPEK.

Rusija je do sada odbijala pozive nekih članica OPEK da se pridruži tom kartelu koji kontroliše oko 40 odsto svjetske proizvodnje nafte i pristala je samo da u 12-članoj organizaciji ima status posmatrača.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE