• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EK: Privreda zone evra izlazi iz recesije

Ekonomija zemalja zone evra počela je da se izvlači iz recesije, saopštila je Evropska komisija (EK) u ponedjeljak.

 EK: Privreda zone evra izlazi iz recesije Izvor: MONDO

Međutim, ekonomija tih zemalja je zadržala nepovoljnu ukupnu prognozu za 2009. godinu, s obzirom na podatke koji govore o daljem povećanju broja ukinutih radnih mjesta u tom regionu, što ugrožava privredni rast.

Komisija je zadržala nepromjenjenu prognozu inflacije u 16 članica Evropske unije koje koriste evro u ovoj godini od 0,4 odsto, što je znatno ispod projektovnog nivoa Evropske centralne banke (ECB) od dva procenta, prenio je Rojters.

Mada su rizici od inflacije, kako je ukazala EK, uglavnom izbalansirani, rizik od deflacije u zoni evra je umnogome smanjen usled povećanja cijena sirovina.

Komisija je upozorila da prognoze privrednog rasta nose značajan rizik, uglavnom usljed rastuće nezaposlenosti i slabog kreditnog tržišta u regionu koji obuhvata 16 članica Evropske unije (EU) sa jednistvenom valutom.

Statistička služba EU (Evrostat), saopštila je da je zaposlenost u zoni evra smanjena 0,5 odsto u drugom tromjesječju u poređenju sa prethodna tri mjeseca i 1,8 procenata, u odnosu na isti lanjski period.

Takva kretanja, kako navode analitičari, ukazuju na nastavak loše tendencije na regionalnom tržištu rada, kao posljedica smanjenja proizvodnih kapaciteta u kompanijama usljed slabe tražnje.

Evrostat procjenjuje da je u drugom kvartalu u zoni evra bilo zaposleno 145,6 miliona ljudi, 702.000 manje nego u prethodna tri mjeseca.

Ukidanja radnih mjesta su zabilježena u svim sektorima privrede, izuzev javne administracije, zdravstva i obrazovanja, u kojima je zaposlenost povećana 0,5 odsto.

Broj zaposlenih je u drugom kvartalu smanjen u industriji, građevinarstvu, sektoru finansijskih usluga i poslovanja, poljoprivredi i trgovini, saobraćaju i komunikacionim uslugama.

Kad je riječ o cijeloj EU, u drugom kvartalu je bez posla ostalo 1,4 miliona ljudi, što je približno 0,6 odsto od ukupno 222 miliona radnih mesta u svih 27 članica Unije, pokazali su podaci Evrostata.

Danas je Eurostat takođe saopštio da je industrijska proizvodnja u zoni evra opala u julu 0,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec i 15,9 procenata na godišnjem nivou.

Ekonomisti su očekivali pad od 0,2 odsto na mjesečnom i od 16,6 procenata na godišnjem nivou.

Pokazatelj za industrijsku proizvodnju na godišnjem nivou, međutim, jasno govori da taj pad postaje manji. U junu je proizvodnja bila 16,7 odsto manja nego godinu dana ranije, a u maju 17,6 procenata, što je poboljšanje u odnosu na zabilježeni pad od 21,3 procenta u aprilu, podsjetio je Rojters.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE