• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šarović: Briga zbog situacije u ''Agrokoru''

Autor SRNA

Savjet ministara BiH izrazio zabrinutost zbog situacije u Agrokoru.

  Savjet minstara BiH danas je, razmatrajući Informaciju o implikacijama krize hrvatskog koncerna "Agrokor" na ekonomiju BiH izrazio zabrinutost za složenu situaciju i konstatovao da aktivnosti nadležnih institucija idu u smjeru da štite interese BiH kompanija iz sistema ovog koncerna, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je novinarima nakon sjednice Savjeta ministara BiH rekao da je Informaciju pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na osnovu sastanaka koji su o temi krize u "Agrokoru" održani u proteklih nekoliko sedmica, poput ministarske konferencije u Beogradu, ali i u Vladi Federacije BiH 11. i 17. marta, te u Savjetu ministara BiH 27. aprila.

"Konstovali smo da, zavisno od preduzetih mjera, povjerenik Vlade Hrvatske za `Agrokor` Ante Ramljaka i kredibilnosti tih mjera zavisi i cijeli sistem ovog koncerna u regionu. Ukoliko razvoj događaja krene negativnim tokom, to se može negativno odraziti na kompanije `Agrokora` u BiH na više od 1.300 dobavljača, povjerioce, 5.200 radnih mjesta i ekonomiju BiH uopšte", naveo je Šarović.

On je naglasio da je Savjet ministara konstatovao da za institucije BiH interesi subjekata BiH unutar "Agrokora" moraju biti ispred interesa akcionara ovog hrvatskog koncerna.

"Savjet ministara BiH zaključio je da zbog preventive mogućih zloupotreba treba u skladu sa zakonskim ovlaštenjima sprovesti opsežne i kontinuirane kontrole novčanih tokova između kompanija i povezanih lica, robnih tokova i iznošenje van zemlje novčanih sredstava, te da se zabrane, ukoliko je to zakonom moguće, sve rizične transakcije koje ne bi bile predmet monitoringa u normalnim okolnostima", rekao je Šarović. 

Šarović je dodao da Savjet ministara smatra da se čini opravdanim da nadležne institucije u BiH na određeno vrijeme zabrane davanje garancija i kreditnih trgovinskih zaduženja firmama-kćerkama od matične firme.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara je donio i zaključak koji uključuje sprečavanje preuzimanja dugova većinskog vlasnika "Agrokora" na štetu firmi-kćerki u BiH, kao i zalaganje imovine ovih kompanija kao garancija za obaveze matične kompanije.

"Savjet ministara BiH u narednih 15 dana očekuje jasan plan legitimisanog povjerioca Vlade Hrvatske kojim putem će dalje da ide `Agrokor`. Očekujemo u narednih 15 dana tačnu inventuru obaveza `Agrokora` i njegovih firmi-kćerki kao i plan isplate dobavljačima, kako u centrali tako i regionu bez diskriminacije te druge mjere za saniranje stanja", rekao je on.

Šarović je napomenuo da su već zabilježeni poremećaji u isplati malim dobavljačima u Hercegovini i nekim drugim dijelovima BiH, zbog čega Savjet ministara BiH smatra da, ukoliko se to pokaže neophodnim, entitetske vlade ili nivo BiH imenuje povjerenika koji će vršiti monitoring plaćanja finansijskih obaveza i o tome izvještavati nadležne institucije.

Informacija Ministarstva koju je usvojio Savjet ministara BiH, koja će biti upućena Parlamentarnoj skupštini BiH, sadrži zaključke više sastanaka predstavnika nadležnih institucija u BiH, resornih ministara zemalja regije i predstavnika Savjeta ministara BiH sa predstavnicima Vlade Hrvatske.

U "Agrokorovim" kompanijama - kćerkama u BiH zaposleno je više od 5.200 radnika, aktivno je više od 1.300 dobavljača, a ova privredna društva imaju godišnji obrt od više od 500 miliona evra.

Prema dostupnim podacima, dugovanja dobavljačima "Agrokorovih" kompanija u BiH na dan 31. decembar 2016. godine iznosila su 318 miliona KM, od čega 170 miliona KM domaćim dobavljačima.

U prva tri mjeseca 2017. godine dugovanja prema domaćim dobavljačima su smanjena na 131 milion KM, od čega je 74 miliona KM s dospijećem.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, firme "Agrokora" u BiH nemaju dugovanja po osnovu PDV, zaključno s 30. martom, navodi se u saopštenju.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE