• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj Agrokor: Poziv dobavljačima iz RS

Autor SRNA

Privredna komora Republike Srpske pozvala je dobavljače hrvatskog koncerna "Agrokor" iz Srpske da dostave podatke o svojim potraživanjima prema "Konzumu" ili drugim "Agrokorovim" firmama-kćerkama u BiH, kao i rokovima plaćanja.


U saopštenju Privredne komore navodi se da će ovi podaci poslužiti za pripremu informacija za razgovor sa Vladom Republike Srpske u vezi sa definisanjem prioritetnih mjera s ciljem podrške i zaštite poslovnih subjekata iz Republike Srpske.

"To će omogućiti da se zauzme stav na nivou vlada u BiH, s ciljem jedinstvenog rješenja za 'Konzum' i 'Agrokor' u BiH, prije svega za izmirenje svih dospjelih potraživanja prema domaćim dobavljačima", navode u Privrednoj komori.

Sve dodatne informacije u vezi sa dostavljanjem podataka privrednici mogu naći na internet stranici Prirvedne komore Republike Srpske www.komorars.ba.

Trgovački sud u Zagrebu imenovao je u ponedjeljak, 10. aprila, Antu Ramljaka za vanrednog povjerenika "Agrokora", te zabranio pljenidbu, pokretanje i vođenje parničnih, upravnih i postupaka osiguranja protiv koncerna.

Proces imenovanja vanredne uprave, u skladu sa Zakonom o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima i od sistemskog značaja za Hrvatsku, otvoren je nakon što je Vlada Hrvatske predložila Ramljaka za povjerenika u "Agrokoru".

Sabor je 6. aprila, usvojio Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, takozvani "leks 'Agrokor'", koji će omogućiti postupak vanredne uprave u preduzećima čije obaveze premašuju 7,5 milijardi kuna (milijardu evra), te imaju više od 5.000 zaposlenih.

Prema tom zakonu, kreditor koji nakon aktiviranja pomenutog zakona kreditira koncern da bi sistem mogao normalno da funkcioniše ima prednost u naplati svih potraživanja. To se odnosi i na eventualni stečajni postupak ako ne uspije proces vanredne uprave, odnosno ako ne dođe do nagodbe između povjerilaca.

"Agrokor" ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od čega najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga "Agrokora". Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca "Agrokora".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE