• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugovor o koncesiji ostaje na snazi

Vlada Srbije odlučila je na telefonskoj sednici da Ugovor o koncesiji za izgradnju auto Horgoš - Požega ostane na snazi.

 Ugovor o koncesiji ostaje na snazi Izvor: MONDO

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo izjavio je Tanjugu da je oko 17 časova završena telefonska sednica Vlade i da je doneta odluka da ugovor o koncesiji ostaje na snazi i posle 31. marta.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da je na sednici usvojen Predlog da se koncesionaru za izgradnju autoputa Horgoš-Požega ostavi period da do kraja juna završi tehničku pripremu radova i obezbedi elemente finansiranja, koji bi trebalo da u potpunosti budu zaokruženi do kraja godine.

"Mogu da garantujem građanima da će nova Vlada Srbije u kojoj će biti i koalicija DSS - NS, prvog radnog dana nove vlade započeti izgradnju autoputa", poručio je Bubalo.

"Zbog potpuno pogrešne odluke naših bivših koalicionih partnera DS i G17 plus, radovi za sada nisu počeli, ali kao što sam rekao garantujem da će nova vlada sigurno odmah započeti izgradnju autoputa", istakao je Bubalo.

"Zato je važno što je današnjom odlukom vlade ugovor ostao na snazi", ocenio je ministar trgovine i usluga.

Đelić navodi da je ovakvim kompromisnim rešenjem ostavljen je prostor da radovi na izgradnji autoputa otpočnu ove godine.

"Zadovoljan sam zbog toga što je predsednik vlade uočio nužnost da se sazove ova hitna sednica, jer u protivnom bi cela koncesija pala, vlada bi povukla garanciju od deset miliona evra i onda bi Srbija trebalo da čeka dve godine da se ponovo pokrene gradnja autoputa Horgoš-Požega", objasnio je Đelić u telefonskoj izjavi Tanjugu iz Atine gde boravi u zvaničnoj poseti..

Prema njegovim rečima, izgradnja autoputa je isključivo ekonomsko pitanje i ne sme se zloupotrebljavati u političke svrhe.

"Oni koji su hteli da zloupotrebe autoput u poslednjem trenutku su ustuknuli. Na ovaj način Srbija ne uvodi u posao koncesionara koji nije obezbedio sve nužne garancije, a sa druge strane Srbija ima mogućnost da, ukoliko koncesionar posle novog roka ispuni uslove, ipak ove godine krene u izgradnju autoputa", kazao je Đelić.

I Ministar za infrastrukturu Velimir ilić potvrdio je da je Vlada Srbije donela odluku da Ugovor o koncesiji za izgradnju autouta Horgoš-Požega "ostane na snazi".

"Štetočinska odluka da se ne započne sa radovima na izgradnji autoputa, doneta na prethodnoj sednici vlade, trajaće do formrianja nove vlade", rekao je Ilić.

On je obećao građanima da će nova vlada čim bude formirana početi izgradnja autoputa, jer se, kako je istakao, radi o najvećoj investiciji u Sbiji koja pokreće ekonomski razvoj i upošljava hiljade nezaposlenih.

"Iako su DS i G17 plus probali da zaustave izgradnju autoputa današnjojm odlukom vlade ugovor ostaje na snazi", rekao je Ilić.

On je uveren da neće biti izgubljeno puno vremena, jer očekuje da će posle izbra vlada biti brzo formirana.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić prethodno je izjavio da Srbija mora da uđe u izgradnju autoputa Horgoš-Požega i da je neprihvatljivo da taj posao propadne.

"Ne treba praviti nekakve rokove od 90 ili 100 dana da bi veliki izvođači koji su izabrani na tenderu otpočeli radove", kazao je Nikolić na konferenciji za novinare i istakao da je neprihvatljivo da sada propadne posao za koji će možda biti potrebno dve godine da se ponovo pokrene.

"Ako su to tako velike firme, ako se one kotiraju na berzama treba prihvatiti njihove garancije bar za ovo vreme dok nova vlada u kojoj će sigurno učestvovati SRS ne zatraži da u toku radova u određenom roku izvođač dostavi garancije od banke", dodao je Nikolić.

(www.mtsmondo.com/agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE