• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica protiv još 48 osoba u aferi Indeks

Okružno javno tužilaštvu podiglo je optužnicu protiv još 48 osoba umešanih u aferu prodaje i kupovine ispita na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

 Optužnica protiv još 48 osoba u aferi Indeks Izvor: MONDO

Prva optužnica u takozvanoj aferi "Indeks" podignuta je u avgustu prošle godine protiv 41 osobe.

Nakon podizanja optužnice Okružni sud u Smederevu proglasio se nenadležnim. Postupak utvrđivanja nadležnosti trajao je do marta 2008. kada je Vrhovni sud Srbije doneo konačnu odluku da je za postupanje nadležan Okružni sud u Smederevu.

Tada su se stekli uslovi da se Okružnom sudu u Smederevu uputi dopuna optužnice kojom je obuhvaćeno još 48 osoba - 33 studenta Pravnog fakulteta u Kragujevcu, 14 osoba osumnjičenih za pomaganje a novom optužnicom obućvaćen je i profesor koji je i ranije optužen ali kome se na teret stavljaju nova krivična dela.

Osumnjičene osobe koje su obuhvaćene dopunom optužnice, u pretkrivičnom postupku su saslušane u prisustvu branilaca i tada su priznali davanje mita ili podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja.

Tokom saslušanja osumnjičeni su potvrdili da su optuženim profesorima ili šefu studentske službe, referentu i drugim osobama zaposlenima na Pravnom fakiultetu u Kragujevcu davali novac kako bi im u indeks bile upisane prelazne ocene bez polaganja.

Njihova priznanja potkrepljena su i zapisnicima sa pojedinih ispita gde su pored imena studenata upisana imena profesora ili ime onoga ko je urgirao; u nekima su prepravljane ocene, datumi polaganja ispita, a pojedini okrivljeni studenti su u jednom danu navodno polagali i po više ispita.

Okružno javno tužilaštvo u Smederevu je bilo obavezno da, ukoliko postoje elementi krivičnog dela i krivice kod bilo kog od saslušanih, protiv njih podigne odgovarajući optužni akt pred nadležnim sudom.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE