• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kovačević: Odluka sa se Ateku ne odloži rok nije dobra

Milan Kovačević ocenio je da odbijanje zahteva austrijskog Ateka da mu se odloži rok za isplatu kupoprodajne cene za RTB Bor, nije dobra odluka.

 Kovačević: Odluka sa se Ateku ne odloži rok nije dobra Izvor: MONDO


"Bolje bi bilo da su još jednom izašli u susret Ateku, produžili rok i tako pokušali dobiti punu cenu koja je bila najpovoljnija i na osnovu koje je Atek izabran za privatizacionog partnera", rekao je Kovačević koji je savetnik za strana ulaganja.

Kako je naveo, Atek je predložio da plati do iznosa koji je ponudio drugi ponuđač SMR, a da ostatak od manje od 100 miliona evra plati 7. maja.

"Ako se sada pređe na pregovore sa drugoplasiranim onda se sad gubi tih blizu 100 miliona evra, koliko je niža cena ponuđena od drugoplasiranog, a i ulazi se u rizik da li će se i šta moći zadržati od onoga što je platio Atek", naveo je Kovačević.

Direktor Centra za visoke ekonomske studije Vuk Đogović ocenio je da je odluka Odbora doneta u skladu sa zakonom, jer Atek nije uplatio novac na vreme.

On je kazao da nije dobro da se prave izuzeci kada je reč o poštovanju postavljenih uslova, jer kada se jednom napravi presedan, teško je kasnije ponovo uvesti red.

Prema Đogovićevim rečima, politička situacija u Srbiji nije jedini razlog zbog kojeg se preduzeća suočavaju sa teškoćama da dobiju sredstva za velike poslove.

"U svetu je velika finansijska kriza i likvidnost je smanjena, zbog čega banke koje su bile spremne za finansiranje velikih projekata traže veće garancije", kazao je on.

Ugovor o prodaji RTB Bor potpisan je u februaru ove godine po ceni od 466 miliona dolara, uz investicije od 180 miliona dolara. SMR je ponudio cenu od 370 miliona dolara i investicioni program od 414 miliona dolara.

To je bio drugi tender za prodaju RTB, nakon što je prvi poništen jer rumunska kompanija Kuprom ni u dodatanom roku nije isplatila cenu od 400 miliona dolara. Kupromu je naplaćena garancija od tri miliona dolara, a Ateku će, ako vlada odluči da se raskine ugovor biti naplaćena garancija od 10 miliona dolara.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE