• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada odbila zahtev "A-teka" za RTB Bor

Vlada Srbije jednoglasno je odlučila da raskine ugovor o prodaji RTB Bor austrijskom "A-teku".

 Vlada odbila zahtev "A-teka" za RTB Bor Izvor: MONDO

"'A-tek' nije ispunio ugovorene obaveze i vlada je donela odluku da sa tom kompanijom raskine ugovor i o prodaji RTB-a započne pregovore sa drugorangiranim ponuđačem", rekao je na konferenciji za novinare ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Drugorangirani ponuđač na tenderu za prodaju RTB-a je ruska kompanija SMR, čiji je vlasnik Oleg Deripaska.

"A-tek" je u februaru ove godine slopio ugovor o kupovini RTB-a za 466 miliona dolara, a SMR je ponudio cenu od 370 miliona dolara.

"A-tek" je uplatio 150 miliona dolara od ukupne cene i dobio dodatni rok za isplatu preostalog iznosa, do 4. aprila. Kako u tom roku nije ispunio obaveze, Atek je zatražio novi dodatni rok, odnosno da odmah uplati 260 miliona dolara, a ostatak od 86 miliona do 7. maja.

Novi zahtev "A-teka" u sredu je odbio Odbor za nadzor i kontrolu sprovođenja restrukturiranja i privatizacije RTB-a i vladi predložio raskid ugovora sa tom kompanijom.

Marković je rekao da su se svi ministri založili da se mora očuvati kredibilitet države u procesu privatizacije, zbog čega je odbijen zahtev "A-teka".

"Ako bi se jednom dozvolilo da se ne poštuje rok koji je ugovoren pitanje je kako bi se takav kupac, kao i sledeći učesnici u privatizaciji, ponašao u ispunjavaju ostalih ugovorenih obaveza", istakao je Marković.

On je naveo da vlad nije razmatrala izjave predstavnika "A-teka" da je dobio garancije Vlade Austrije za uplatu preostalih 86 miliona dolara.

"Nijedan investitor ne može imati beneficije u ispunjavanju svojih ugovorenih obaveza", rekao je Marković.

Na pitanje da li je vlada obaveštena da je ruski SMR ponudio nepovoljne uslove za kupovinu RTB-a, Marković je odgovorio da tek treba da se pregovara sa tom kompanijom i da se vidi kako će teći ti pregovori.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE