• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada ima novi prijedlog za povećanje plata

Autori mondo.ba Autori SRNA

Vlada Republike Srpske pripremila zakon prema kojem će, onim poslodavcima koji povećaju plate, na kraju godine biti vraćen dio od uplaćenih poreza i doprinosa.

 Prosječna plata u RS 1.000 KM Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Vlada predložiti Narodnoj skupštini Srpske zakon koji će omogućiti da svim poslodavcima u realnom sektoru koji povećaju plate svojim zaposlenima, Republika iz budžeta na kraju godine vrati dio iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa.

Višković je rekao da će se taj zakon vrlo brzo, najkasnije za mjesec dana, pojaviti u Narodnoj skupštini.

"Vjerovatno ćemo sa tom mjerom ići od 1. jula i već na kraju ove godine poslodavcima, koji svojim zaposlenima povećaju plate preko iznosa koji danas imaju, sufinansirati taj dio povećanja u procentu koji dogovorimo. Vidjećemo kako će to biti definisano u zakonskom rješenju i da li ćemo da vratimo 70 odsto iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa na iznos povećanja plate, a da Republika zadrži za budžet 30 odsto," istakao je Višković.

On je pojasnio da će poslodavac na sadašnji iznos plate nastaviti da plaća puni iznos poreza i doprinosa, a na uvećanje plate će imati benefit kroz vraćanje poreza i doprinosa.

"Na taj način dolazimo u poziciju da zbirna stopa poreza i doprinosa na lična primanja za tog poslodavca neće više biti 60 odsto, nego će to, u zavisnosti od povećanja plate, biti možda 57, 58 odsto ili neki drugi procenat," kaže Višković za Srnu.

Prema njegovim riječima, Vlada na ovaj način kreće ka ispunjavanju konačnog cilja koji je promovisala - smanjenju zbirne stope poreza i doprinosa, a da to olakšanje privredi bude pretočeno u povećanje plata radnicima.

"To je jedna mjera koja je ključna u ekspozeu i Programu ekonomske politike. Takođe, brže se krećemo ka prosječnoj plati od 1.000 KM, a povećanje plata utiče i na rješavanje demografskih problema," naglasio je Višković.

On je dodao da će kroz ovaj potez biti provučeno svih sedam mjera koje je Vlada promovisala na početku mandata - povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede sa ciljem povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije Srpske, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalna ekonomija i evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja.

Trivić: Dobar prijedlog

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić smatra da je dobar prijedlog da svim poslodavcima u realnom sektoru koji povećaju plate zaposlenima Srpska iz budžeta na kraju godine vrati dio iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa.

"Naš prijedlog i jeste išao u ovom pravcu, odnosno da poslodavci koji imaju želju i mogućnost da povećaju plate budu na neki način podstaknuti. Važno je i što će ovim prijedlogom biti ponuđen izlaz za one koji su u sivoj zoni da bi mogli preći u zakonito poslovanje", rekao je Trivić Srni, dodajući da su prijedlog dogovorili poslodavci i Vlada Srpske.

Cvijanović i Mišić: Očekujemo prosječnu platu od 1.000 KM

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je danas očekivanje da će u ovoj godini doći do povećanja prosječne plate u Srpskoj na 1.000 KM i najniže na 500 KM

Nakon sastanka sa predsjednikom Saveza sindikata Republike Srpske Rankom Mišić, Cvijanovićeva je rekla novinarima da čvrsto podržava donošenje opšteg kolektivnog ugovora u Srpskoj i realizaciju svih tačaka iz Memoranduma o zajedničkim mjerama između Vlade i Saveza sindikata koji je potpisan za period 2018-2020. godina.

Mišićeva je rekla da očekuje da će do kraja aprila u Srpskoj biti potpisan opšti kolektivni ugovor, a zatim i granski ugovori za one djelatnosti za koje to još nije učinjeno.

Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Ona očekuje da će do kraja godine biti povećana prosječna plata na 1.000 KM, posebno u realnom sektoru kako bi se smanjio odlazak radnika u inostranstvo zbog većih primanja.

Povećanje (ne)realno?

Podsjećamo, predsjednik Vlade RS Radovan Višković je 28. marta gostujući na RTRS izrazio očekivanje da će početkom iduće godine "doći do planiranog cilja da prosječna plata u Srpskoj iznosi 1.000 KM."

"Vlada je napravila Akcioni plan, radi na sprovođenju sedam mjera koje su predviđene ekspozeom i već su napravljeni pomaci", rekao je Višković.

Nekoliko dana prije toga Višković je u Banjaluci izjavio "da u ovom trenutku nije realno obećavati povećanje prosječne plate u Srpskoj na 1.000 KM", dodavši da se i na tom planu radi zajedno sa socijalnim partnerima - sindikatom i poslodavcima.

"U ovom momentu nismo razgovarali o toj temi. Planiramo da u narednom periodu možda radimo i na tom povećanju, ali u ovom momentu nije realno da to obećavamo", rekao je Višković.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zeljko

Kasno Marko... U RS sam radio oko ~10 god, nikad me niko nije prijavio na više od minimalca, a dobijao sam pristojnu platu - u kešu. Dosadilo mi čekati, dok ljudi oko mene odlaze. Otisao sam i ja, i samo mi je zao sto ne mogu povesti sve ljude koje volim...

1.april

Bas je saljivdzija...

J A

@1.april mora da su se sinoć dobro nalokali . Ovo SNSD snima novi horor .

Logika

Jos kada bi razdvojili drzavni i privatni sektor,pa da vidimo stvarno stanje prosjecnih plata

MONDO REPORTAŽE