• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo su cijene mjesečnih karata za autoputeve u Republici Srpskoj

Autor mondo.ba

Izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima, koji je usvojila Narodna skupština, vozače na auto-putevima u Srpskoj očekuju "stimulativni modeli plaćanja putarina", među kojima su i jeftinije putarine od 15 do 25 odsto.

 Autoput Banjaluka Doboj Prnjavor cijena mjesečne putarine Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Prvi su pretplatne karte, koje će važiti za putničke automobile i vozila poput motocikala i mopeda.

Popusti će se odnositi samo na elektronsku naplatu putarine.

"Cijena karte će biti 40 puta cijena na toj relaciji. Recimo od Prnjavora do Banjaluke 40 puta cijena i to je cijena mjesečne karte. Godišnja karta je po istom principu – cijena te relacije puta 400, s tim da godišnja karta neće biti vezana za kalendarsku godinu nego ukoliko kupite u maju, trajaće do maja iduće godine," pojasnila je Nataša Kostić, pomoćnica ministra saobraćaja i veza Republike Srpske, prenosi RTRS

Možda će vas zanimati

Po ovom modelu mjesečna karta za putnička vozila na relacijama Banjaluka - Prnjavor iznosila bi 160, a Banjaluka - Doboj 280 maraka.

Godišnja od 1.600 do Prnjavora, a 2.800 do Doboja.

Mjesečna i godišnja karta za relaciju Banjaluka – Gradiška trebalo bi da bude poznata do kraja mjeseca, kada će Vlada donijeti odluku o visini putarine na ovoj relaciji.

Da bi vozači koristili ove povlastice, u automobilu moraju da imaju tag, odnosno uređaj za elektronsku naplatu koji košta 40 maraka.

Pojedini vozači smatraju da će im na ovaj način biti olakšano plaćanje putarine i omogućeno kraće zadržavanje na naplatnim kućicama.

Druga vrsta stimulativnog modela, odnosno mogućnosti da vozači ostvare popust, je i sada u primjeni, i iznosi 15 odsto.

Dakle, ko god uzme tag uređaj te elektronski uplati, na primjer, 100 maraka putarine, za trošenje dobija dodatnih 15 maraka, a do kraja oktobra stimulativni popust bi trebalo da se poveća do 25 odsto i odnosiće se na kompletnu mrežu autoputeva.

Ova dva stimulativna modela trebalo bi da budu u funkciji krajem mjeseca, kada se očekuje da zaživi i zatvoreni sistem naplate na pravcu Banjaluka – Gradiška.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Kad se pravio autoput bio je najskuji na svijete evo sad kad vadis godisnju ili mjesecnu putarinu opet najskuplji na svijetu .Jenem te narode oves li se ikad opametiti pa prestati glasati za ove lopove

Vetgo

Ovo stvarno nije normalno dati 2800 km za drumarinu je suludo pa u Svicarskoj je godisnja vinjeta 40 franaka a u Austriji 100 e a kod nas 1500 e pa stvarno sta reci dalje a akcize za igradnju auto puteva i dalje se naplacuju tj naplacuju ti ono sto si sam izgradio mislim ovo je van svake pameti

MONDO REPORTAŽE