• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Luka Petrović: Radnici koji idu na teren imaće duplo veće plate

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

Direktor ERS na Samitu energetike u Trebinju pričao o restrukturiranju preduzeća, uštedama i smanjenju broja radnika, povećanju plata i ulaganjima u nova energetska postrojenja

 Luka Petrović: Radnici koji idu na teren imaće duplo veće plate Izvor: Željko Svitlica/MONDO

Direktor Elektoprivrede Republike Srpske Luka Petrović najavio je da će u naredne dvije-tri godine plate radnika koji rade terenske poslove u elektrodistributivnim preduzećima biti poduplane.

"Velika je povika u cijelom društvu da su velike plate u energetskom sistemu, ali naše plate su i ispod prosjeka. U Elektrokrajini su prosječne plate manje od republičkog prosjeka. Svjesni smo da će radnici koji idu na teren morati u naredne dvije, a maksimalno tri godine, dobiti duplo veće plate. Neko će se ljutiti na to, ali ti ljudi idu na teren, otklanjaju nam kvarove, rješavaju pitanje stabilnosti snabdijevanja i u čemu je problem da dobiju duplo veću platu? Neka to bude i 1.000 evra i to nije problem i to treba objasniti drugim ljudima", rekao je Luka Petrović.

Možda će vas zanimati

Ne želeći da zanemaruje "kancelarijske radnike", Petrović objašnjava da su oni naravno potrebni, "ali ne u ovom obimu kao što je to sada".

"Bolje da ne živimo u iluziji da svi moraju samo dolaziti na posao. Mora se doprinositi poslu", jasno je podvukao direktor ERS.

Cijelo preduzeće (Mješoviti holding Elektroprivreda Republike Srpske) ima oko 9.500 radnika i sa smanjenjem pomoću otpremnima planirano je da se stigne do brojke od 8.600 radnika.

"Optimalni broj je još niži i ići ćemo na to da bismo mogli biti konkurentni u regiji. Optimalan je 20 procenata manje od ovog sadašnjeg broja", kaže Petrović.

U ERS navode da se u procesu restrukturiranja elektrodistributivnih preduzeća, u prvom talasu (za odlazak iz preduzeća uz adekvatnu otpremninu) prijavio mnogo veći broj radnika i drugi i treći talas možda neće biti neophodni.

"Mišljenja sam da ćemo postići željeni broj od 569 radnika u distributivnoj djelatnosti, a siguran sam da ćemo iznaći sredstva i za radnike koji su se prijavili, a rade u oblasti snabdijevanja u distributnivnim preduzećima. Negdje se to može odmah, a negdje za par mjeseci."

Do kraja godine ERS planira da sektor snabdijevanja izdvoji iz operatora distributivnog sistema. Tržišno snabdijevanje je već odvojeno, naznačava Petrović, a do do 2021. odvojiće se i javno snabdijevanje (struja za domaćinstva), a operator sistema, sadašnja distribucija živjeće od (naplate) svoje mrežarine.

"Mislimo da ćemo sa početkom 2021. imati apsolutno stabilnu distributivnu mrežu, naravno sa perspektivom da je u nju potrebno mnogo toga uložiti. Mi smo već napravili akcioni plan u narednih pet godina da se uloži preko 200 miliona KM i iz ovog restrukturiranja, a u tih pet godina iz vlastitih sredstava imaćemo 58 miliona KM u. Ostatak ćemo snabdjeti kreditom", najavio je Petrović.

Neophodno povećanje cijene energije

Govoreći o ulaganjima i nove projekte, Petrović je napomenuo da je cijena struje u BiH za 30 odsto manja nego u okruženju i da je neophodno da dođe do povećanja cijene električne energije.

"Taj višak sredstava nastalih reorganizacijom sistema iskoristićemo kao učešće za obezbjeđenje kreditnih sredstava za projekte."

Najavljeni projektu su: izgradnja HE Dabar snage 160 megavata; izgradnje tri hidroelektrane na Bistrici snage 40 megavata; zajednička gradnja sa Elektroprivrednom Srbije - hidroelektrana na gornjoj Drini ukupne snage oko 197 megavata; razrađuje se mogućnost izgradnje solarne elektrane nedaleko od Trebinja, snage 100 megavata; od njemačke razvojne banke dobijeno je 64 miliona evra kredita, namijenjenih za izgradnju vjetro-parka Hrgud, a radovi treba da počnu u prvoj polovini naredne godine. Planirani su još neki objekti kako bi se do 2029. godina dostigla cifra od 1.000 megavata iz obnovljivih izvora energije, najavio je direktor ERS, a Samitu energetike u Trebinju.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE