• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referentna kamata NBS povećana na 15,25 odsto

Guverner Radovan Jelašić izjavio je da je Monetarni odbor NBS povećao referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena, na 15,25 odsto.

 Referentna kamata NBS povećana na 15,25 odsto Izvor: MONDO

Takva odluka je doneta nakon razmatranja ekonomskih kretanja u zemlji, a pooštravanje monetarne politike bilo je potrebno kako bi se postigao cilj, a to je da bazna inflacija u ovoj godini bude između tri i šest odsto, rekao je on na koferenciji za novinare.

Razlog za povećanje referentne kamatne stope, pored visokih inflatornih očekivanja, je i porast plata u javnom sektoru, te politička nezizvesnost.

Jelašić je podsetio da svetske cene nafte beleže nove rekorde, te da se ne očekuje ni smanjene cena poljoprivrednih proizvoda.

On je naglasio da se odluke Monetarnog odbora baziraju na srednjoročnim i dugoročnim projekcijama, a nikako na dnevnim kretanjima kusa dinara.

Iako bazna međugodišnja inflacija raste i od marta prošle do marta ove godine iznosi sedam odsto, bazna inflacija se usporila u prva tri meseca ove godine i na kvartalnom nivou iznosi 5,9 odsto, rekao je Jelašić.

Rast cena na malo je u prvom tromesečju ove godine iznosio 2,8 odsto, odnosno na međugodišnjem nivou 11,8 procenata, dodao je on.

Jelasić očekuje da će se u drugom tromesečju ove godine nastaviti udaljavanje bazne inflacije od cilja i da će na kraju tog perioda međugodišnji porast, umesto sadašnjih sedam, biti osam odsto, ali da će se do kraja godine vratiti u planirani okvir od tri do šest odsto.

Ključni razlog su visoka inflatorna očekivanja su rast cena industrijsko-prehrambenih proizvoda, rast cena energenata, te manji apresijacijski jaz realnog deviznog kursa, rekao je guverner NBS.

Martovska inflatorna očekivanja finasijskog sektora za narednih godinu dana su povećana i trenutno iznose 10,9 odsto, zbog čega će biti potreban visok nivo restriktivnosti, kazao je Jelašić.

Platnobilansna kretanja su se, kako je rekao, pogoršala u prva dva meseca, jer neto priliv kapitala u februaru nije bio dovoljan da pokrije deficit tekućeg računa platnog bilansa.

Zbog toga je došlo do pada deviznih rezervi za 172 miliona dolara, ali već u martu neto priliv kapitala bio je veći od deficita tekućeg računa za 79 miliona dolara, rekao je guverner NBS.

Jelašić najavio i da će NBS u junu objaviti ciljanu baznu inflaciju za 2009. godinu koja će se bazirati na indeksu potrošačkih cena, umesto kao do sada na osnovu cena na malo, a kako bi bila uporediva sa inflacijom u Evropi.

Guverner NBS je kazao da još uvek nije doneta odluka o prijemu Kosova u međunarodne finasijske organizacije, dodavši da je za tako nešto potrebna prosta većina glasova, a da su one zemlje koje imaju veliki udeo u glasanju na osnovu kvota u velikom broju priznale njegovu jednostrano proglašenu nezavisnost.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE