• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija prihvata ratifikaciju sporazuma posle izbora

Ruska vlada prihvata da energetski sporazum Srbije sa Rusijom bude ratifikovan posle 11. maja, i to u vidu u kojem je potpisan.

 Rusija prihvata ratifikaciju sporazuma posle izbora Izvor: MONDO

Srpski ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je u Moskvi da je "ruska vlada sa velikim razumevanjem prihvatila da sve miruje do 11. maja".

"Dogovoreno je da se čeka formiranje novog parlamenta i neće biti nikakvih pritisaka sa ruske strane da se to dogodi brže", kazao je Ilić srpskim novinarima, posle razgovora sa ruskim ministrom za energetiku Viktorom Hristenkom i predstavnicima Gasproma.

Navodeći da u srpskoj vladi niko nije protiv ratifikacije sporazuma, Ilić je rekao da bi tehnička vlada odmah posle održavanja parlamentarnih izbora uputila predlog za ratifikaciju energetskog sporazuma, koji bi novi saziv skupštine ratifikovao na jednoj od prvih sednica.

Ilić je kazao da je u razgovoru čuo veliko razumevanje Rusije "koja je shvatila našu predizbornu kompanju i našu predizbornu groznicu".

"Želim još jednom da zahvalim ruskoj vladi, posebno Hristenku na velikom razumevanju naše situacije. Naravno, oni ne žele da navijaju u našoj kampanji, ali se raduju što će sporazum posle biti ratifikovan, što je juče i dogovoreno na sednici vlade Srbije", rekao je Ilić.

Na pitanje da li je bilo reči o smanjenju taksi na uvoz nafte, on je rekao da je to "sve pomereno".

Prema njegovim rečima, to je bilo najavljeno, ali je odloženo, pošto na vladi nije podržana odluka da se sporazum pošalje u parlament na ratifikaciju. Kada se to dogodi, odmah će biti potpisani i prateći sporazumi, dodao je Ilić.

Na konstataciju novinara da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pre nekoliko nedelja izjavio da razume da vlada i parlament Srbije nemaju ustavna ovlašćenja za donošenje sporazuma i da je uveren da će biti ratifikovan u novom sazivu parlamenta, Ilić je kazao "jeste, ali mi smo morali zvanično to da dogovorimo".

"Pošto smo Hristenko i ja bili potpisnici sporazuma, to je trebalo i zvanično da se pomeri, jer su mogli da pokrenu inicijativu da se sporazumi stave van snage", dodao je Ilić.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE