• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borba Slovačke i Češke oko praške šunke

Češka hoće da registruje brend "Praška šunka", ali tome se protive Slovačka, Italija, Njemačka i Austrija, piše slovački dnevnik SME.

 Borba Slovačke i Češke oko praške šunke  Izvor: MONDO

Ako bi Češka uspjela da registruje zaštitni znak za mesni proizvod pod nazivom Praška šunka, slovački proizvođači mesa bi se našli u nepovoljnom položaju, jer i oni nude proizvode poznate kao praška šunka, ali ih proizvode drugačije.

Zato se Slovaci ne slažu s tim da Česi zaštite naziv Praška šunka, pa je ministarstvo poljoprivrede Slovačke u Brisel poslalo prigovor.

Ako bi Evropska unija registrovala naziv Češkoj, proizvođači u drugim zemljama bi svoje proizvode morali da preimenuju ili bi morali da proizvode prašku šunku prema tradicionalnoj češkoj recepturi.

Eventualni upis proizvoda Praška šunka u evropski registar doveo bi u nepovoljan položaj slovačke proizvođače, rekao je predsjednik Prehrambene komore Slovačke, Danijel Poturnaj.

"Naš proizvod pod istim nazivom bi morao da promijeni ime, čime bi izgubio na konkurentnosti", naveo je on i dodao da bi možda potrošači taj proizvod smatrali manje kvalitetnim.

U Češkoj se naziv Praška šunka koristi za šunku najvišeg kvaliteta proizvedenu od svinjskog buta, objašnjava odjeljenje za štampu češkog ministarstva poljoprivrede.

Oblik šunke je ovalni, a još jedna specifičnost je samo sječenje šunke, koje se naziva praški rez.

Šunka je tim rezom zaobljena i dobija svoj tipičan izgled. Ostale zemlje koje se protive registraciji, taj rez ne koriste, dodaje se.

Na primjer, u Slovačkoj, narezanu šunku pakuju u omot od poliamida, ukazuje češko ministarstvo i dodaje da se radi o vještačkoj amabalaži za šunku.

Osim drugačijeg sječenja, slovačka praška šunka se od češke razlikuje i po tome što se ne pritiska u kalup i ne dodaje joj se sloj slanine, objašnjava Poturnaj.

Prehrambena komora i ministarstvo poljoprivrede u Bratislavi, međutim, ističu da se praška šunka u Slovačkoj proizvodi od 60-ih godina 19. vijeka.

Evropska komisija je primila prigovor slovačkog ministarstva poljoprivrede. Češka sada ima tri mjeseca da se dogovori sa zemljama koje osporavaju registraciju naziva.

Ako ne uspije, rok se produžava za još tri mjeseca.

Ukoliko se ne postigne dogovor, moraće da odluči Komisija.

Tu nije moguće procijeniti koliko će dugo to trajati, rekla je Ingrid Ludovikova iz slovačkog predstavništva Evropske komisije.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty images/Thinkstock)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE