Čelinac postavlja odlikaše na bilborde!

Skupština opštine Čelinac donijela je odluku da se krajem školske godine odlikaši iz osnovnih i srednjih škola o trošku opštine postave na reklamne bilborde, kako bi im se na taj način odala počast i zahvalnost na uspjehu i zalaganju!

1
A- A A+

Odluka je donesena u formi zaključka na sjednici SO Čelinac krajem prošle godine, a osim učenika generacije na bilbordima bi se trebali naći i đaci koji su postigli uspjeh na važnijim školskim takmičenjima.

Pokretač inicijative je odbornik SO Čelinac Dragan Vuković, koji smatra da će na taj način lokalna zajednica stimulisati učenike, pokazati im svoju zahvalnost zbog zalaganja i uspjeha tokom školovanja, i ujedno im dati podstrek da i nakon školovanja ostanu živjeti i raditi u svojoj opštini.

"Lokalna zajednica trebalo bi i u budućnosti da povede računa o ovim ljudima, prije svega da ih zadrži na našem području i obezbijedi im danas-sutra zaposlenje. Trenutno vlada prava pomama odlaska mladih u inostranstvo, znači kadrova koji su najkvalitetniji, a koje tako lako puštamo da odu. Mi kao lokalna zajednica takvim ljudima treba da pružimo šansu, baš kao i svima ostalima, i da im ukažemo na to da će, na prvom mjestu, rad i zalaganje biti cijenjeni", kaže Vuković.

S druge strane, predsjednik SO Čelinac Dejan Kurtinović kaže da su odbornici izglasali navedeni zaključak i da ga je on potpisao, ali da on tu inicijativu uzima sa rezervom.

"Ja lično bih na neki drugi način motivisao djecu. U Skupštini opštine Čelinac prošle godine smo, na primjer, primili sve učenike generacije sa roditeljima i ispred opštine uručili im novčane nagrade, zahvalnice i knjige, a to ćemo uraditi i ove godine.

Ne vidim ni jedan razlog zašto bi postavljanje na bilborde nešto više motivisalo učenike. Ipak su to maloljetna djeca, mislim da bi u našim školama trebali da se malo pozabave time i provjere da li je to sve ispravno i u skladu sa zakonom", kaže Kurtinović.

Dragan Vuković se slaže da oko svega treba konsultovati roditelje i školu, ali ne vjeruje da bi trebalo biti problema.

"Ako roditelji daju saglasnost, ja ne vidim u čemu bi tu bio problem. Slična inicijativa bila je prije par godina u Novom Sadu i sve je proteklo bez problema, uz veliko odobravanje građana", kaže Vuković.

"Nestala" cijela jedna škola

Zbog iseljavanja i pada nataliteta za pet godina u Čelincu "nestala" je jedna škola srednje veličine. Naime, ove školske godine Čelinac ima 1.232 učenika osnovnih škola, što je za 323 đaka manje u odnosu na 2013. godinu.

Sa njim se slaže i Siniša Begović, direktor osnovne škole "Miloš Dujić" u Čelincu, koji smatra da bi se na bilbordima, pored učenika, trebali naći i njihovi profesori i nastavnici.

"U potpunosti podržavam zaključak Skupštine i smatram ga pozitivnim, jer će se na taj način inspirisati i motivisati i drugi učenici da se što više trude. Postavljanje učenika generacije na bilborde je jedan vid prezentovanja znanja stečenih u školi i jedan lijep način da učenici dobiju mogućnost da se istaknu i dostojno predstave svoju porodicu, školu i lokalnu zajednicu.

Dodao bih da bi na tim bilbordima, zajedno sa učenicima, trebalo da se nađu i nastavnici i profesori koji su vrijedno sa njima radili i doprinijeli ovim njihovim uspjesima", kaže Begović.

Ova inicijativa naišla je na odobravanje i kod drugih stanovnika Čelinca, a o njoj pozitivno mišljenje ima i Borislav Maksimović, urednik Čelinačkih novina.

"Čelinačke novine koriste svaku priliku da afirmišu društvene i moralne vrijednosti i uspješne stvaraoce. Vrijedni domaćini, vješti majstori, priznati stručnjaci, dobri đaci i studenti najčešće su junaci naših priča. U prethodnih 220 brojeva Čelinačkih novina nema ni jednog a da nismo objavili makar jednu reportažu na ovu temu. Naravno da ćemo jednu od priča posvetiti i pomenutom bilbordu i đacima i studentima koji se nađu na njemu", kaže Maksimović.

Pratite MONDO i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu

Ostale vijesti