• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH se najčešće falsifikuje jedna KM

Autori mondo.ba Autori Dušan Volaš

Na tržištu u BiH tokom 2018. godine je pronađena 2.381 falsifikovana novčanica svih valuta, potvrđeno nam je u Centralnoj banci BiH, a vrijednost otkrivenog krivotvorenog novca u domaćoj valuti je smanjena u odnosu na prošlu godinu.

 Falsifikovane novčanice BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

U 2018. godini otkriveno je 535 novčanica i 1538 kovanica, što je za 22,58 odsto manje falsifikovanih novčanica i 33,22 odsto falsifikovanih kovanica domaće valute.

"Prema valutama i apoenima, novčanica i kovanica čijih je falsifikata najviše zabilježeno je 214 komada novčanica od 100 KM te 149 komada novčanica od 20 KM. Najčešće kovanice koje su falsifikovane su kovanice od jedne KM, njih 1.443 komada", kažu u Centralnoj banci BiH.

Falsifikovanih evra zabilježeno je u 215 slučajeva, a najviše plagijata od 99 komada je imala novčanica od 50 evra.

"Od ostalih valuta registrovano je 39 komada novčanice od hiljadau švajcarskih franaka, 24 komanda novčanice od 20 funti i 16 novčanica od 100 dolara", istakli su u Centralnoj banci BiH.

Kako prepoznati lažnu novčanicu?

Građani uglavnom ne znaju prepoznati razliku između prave novčanice i "lažnjaka". Iz CB BiH upozoravaju da osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitne elemente koji se mogu proveriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme.

"Tako recimo, kada se novčanica okrene prema svijetlu, u papiru se mogu videti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promenljivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promeni ugla pod kojim se novčanica posmatra", kazali su iz CB BiH.

Kako kažu, falsifikovane kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i slično.

Iz udruženja potrošača upozoravaju građane da falsifikovan novac najčešće cirkulišu na pijacama i prodajnim mjestima gdje nema kontrolnih aparata. Sve građane pozivaju da ukoliko dođu u posjed falsifikovanog novca to prijave policiji.

Proizvodnja lažnog novca uvrštena je i u krivični zakon BiH gdje precizno stoji da će se onaj ko napravi lažni novac s ciljem da ga stavi u opticaj kao pravi, ili ko preinači pravi novac s ciljem da ga stavi u opticaj, ili ko lažan novac stavi u opticaj, kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Ukupna vrijednost novčanica u opticaju u BiH u zadnjem danu 2018. godine je 4,57 milijardi KM. Od toga je 69,4 miliona novčanica i 363,6 miliona kovanica, potvrđeno nam je u Centralnoj banci BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE