Od NATO bombardovanja djeca sve bolesnija

Autor:

Komisija Skupštine Srbije za istraživanje posljedica NATO bombardovanja proslijedila je poslanicimima prve preliminarne rezultate. Crni podaci o bolesti djece - budućnosti Srbije.

0
A- A A+
nato bombardovanje osiromašeni uranijum kancer rak radijacija Foto: MONDO, Mario Milojević

Prvi preleminarni rezultati iz naučno-medicinske studije o učestalosti malignih oboljenja kod djece od jedne do 18 godina pokazuju porast učestalosti tih bolesti, naročito malignih bolesti krvi kod djece od pete do devete godine, izjavio je predsjednik skupštinske Komisije za istraživanje posljedica NATO bombardovanja Srbije Darko Laketić.

Laketić je za "Politiku" rekao da je studija urađena na osnovu istraživanja u saradnji s Institutom "Milan Jovanović Batut", da nije završena i da su to prvi rezultati, koji su u decembru dostavljeni svim poslanicima radi njihovog informisanja.

On je rekao da se može konstatovati da je "neki otrov djelovao na tu djecu, a budući da je u bombardovanju 1999. godine toliko otrova oslobođeno u životnu sredinu, lako je pretpostaviti šta je to".

MONDO istražuje: Kako nas je NATO “osiromašio”

Studija se, prije svega, bavi istraživanjem učestalosti malignih tumora, takozvanih ektodermalnih tumora kod djece od jedne do pet godina, zatim učestalosti malignih bolesti krvi kod djece od pet do devet godina i učestalosti tumora mozga kod djece od devet do 18 godina, naveo je Laketić.

"Osiromašeni uranijum je samo vrh ledenog brega. Tokom bombardovanja oslobođeni su piraleni iz trafostanica, koji su možda najsnažniji kancerogen, benzemi, pa razni otrovi zbog bombardovanja fabrika boja i lakova, rafinerija", rekao je Laketić.

Dodao je da se o preliminarnom izvheštaju neće raspravljati i da je studija prosluheđena svim poslanicima da se upoznaju sa radom Komisije i prvim rezulatima.

"Sve sugestije narodnih poslanika i javnosti ja sam spreman da ispoštujem", rekao je Laketić i dodao da ga, nažalost, još niko od poslanika nije zvao, ali da očekuje da će ga zvati i dati neke sugestije.

Ostale vijesti